Звернення Фармацевтичної Ліги України щодо масових перевірок аптечних закладів органами Антимонопольного комітету України

Фармацевтична Ліга України звернулася до Президента України та Голови Антимонопольного комітету України щодо масових перевірок аптечних закладів органами Антимонопольного комітету України                                                           

Президенту України В.О. Зеленському

копія: Голові Антимонопольного комітету України
Ю.О. Терентьєву

 

                               Шановний Володимире Олександровичу!


Громадська спілка «Фармацевтична Ліга України» засвідчує Вам свою повагу та звертається з наступним.

«Фармацевтична Ліга України» об'єднує учасників фармацевтичного ринку, зайнятих у сфері реалізації лікарських засобів та медичних виробів через аптечні заклади. Аптеки та аптечні пункти є об’єктами критичної інфраструктури, які в умовах поширенням на території України вірусу COVID-19 та запровадження карантинних обмежень продовжують працювати у режимі 24/7, залишаючись, разом з лікарями, на передовій боротьби з хворобою.

Разом з тим, до нашої громадської спілки надходять повідомлення від її членів про масові перевірки територіальними органами Антимонопольного комітету України щодо дотримання цін аптечними закладами за тривалий період часу (починаючи від третього кварталу 2019 року до сьогодні) та про необхідність надання відповіді на запити у 5-денний строк. Такі запити органів Антимонопольного комітету України потребують обробки великого масиву інформації, виокремлення, структурування і систематизації даних, копіювання багатьох документів і зведення усієї інформації в єдиний документ-відповідь. Вказані функції покладені на офісних працівників компаній, які в даний час переведені на віддалений режим роботи або перебувають у відпустці через карантинні обмеження і не мають доступу до всіх даних та оргтехніки,  а тому якісно обробити запит і надати повну і кваліфіковану відповідь на нього практично не виявляється можливим.

Законом України від 17.03.2020р. № 530-ІХ заборонено проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності та оголошено зупинення розпочатих перевірок. 

При цьому аптечні працівники, які сьогодні працюють в жорстких умовах і фізичного, і морального посиленого навантаження, змушені відволікатися на пошук даних та надання органам Антимонопольного комітету України запитуваної інформації, що вкрай негативно може позначитися на якості обслуговування населення та надання фармацевтичної допомоги людям.

Враховуючи викладене, звертаємося до Вас із проханням про призупинення усіх перевірок, розпочатих територіальними органами Антимонопольного комітету України та встановлення заборони на проведення нових таких перевірок і направлення відповідних запитів під час дії карантинних обмежень. 

Разом з тим зазначаємо, що члени нашої громадської спілки максимально зацікавлені у дотриманні цін на ліки та медичні вироби відповідно до встановлених вимог.

 

З повагою,
Президент Громадської спілки 
«Фармацевтична Ліга України»                                     Михайло Пасічник

 

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK