Кримінальну відповідальність за фальсифікацію ліків посилено

Верховна Рада України проголосувала в другому читанні та в цілому за законопроект №1152-1 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів».

За це рішення проголосували 363 народних депутатів.

Законопроект передбачає зміни у ст. 321-1 КК України щодо додаткових кваліфікуючих ознак і підвищення відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів.

Так, за новою редакцією статті за виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів передбачено покарання у вигляді позбавлення волі терміном від п’яти до восьми років. Раніше за аналогічний злочин зловмисників карали ув'язненням терміном від трьох до п’яти років за ґратами.

За повторний такий злочин, або якщо він вчинений за попередньою змовою групою осіб, чи службовою особою шляхом зловживання службовим становищем, медичним або фармацевтичним працівником, або за допомогою інформаційних систем, у тому числі Інтернету - для винних осіб встановлене покарання у вигляді позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Якщо виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів, скоєні зазначеними особами, спричинили смерть людини або інші тяжкі наслідки, чи вчинені в особливо великих розмірах - то замість восьми-десяти років у в'язниці або довічного ув'язнення з конфіскацією майна, злочинці будуть покарані у вигляді 10-15 років позбавлення волі або довічного терміну з конфіскацією майна.

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK