Повернення в аптеки придбаних ліків - нова реальність чи жарт?

Останні декілька днів у засобах масової інформації та інтернет-виданнях активно поширюється заява в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун про те, що з 1 січня 2019 року кожен українець зможе повертати в аптеки придбані ліки. Така заява неабияк схвилювала не тільки аптечних працівників та інших учасників фармринку, а й широкий загал громадян-споживачів лікарських засобів.
Враховуючи значний суспільний ажіотаж щодо порушеного питання та відсутність будь-яких посилань на нормативно-правові підстави для забезпечення повернення придбаних лікарських засобів в аптечні заклади, а також те, що лікарські препарати та засоби, предмети сангігієни містяться в Переліку товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню), який є додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 19.03.2004 № 172 «Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів» і є чинним на сьогодні, наша громадська спілка звернулася до Уряду, Міністерства охорони здоров'я України та Держлікслужби з офіційними листами і запитами щодо надання роз'яснень з наступних питань:

1) про повернення яких лікарських засобів іде мова: належної чи неналежної якості?
2) яким чинним нормативно правовим актом встановлена можливість повернення в аптечні заклади придбаних ліків?
3) чи є відповідний проект нормативно-правового акта, який містить положення щодо повернення придбаних ліків, та де його оприлюднено для громадського обговорення?
4) який механізм повернення ліків належної та неналежної якості в аптеку, якими нормативно-правовими актами затверджені відповідні процедури та хто і в якому порядку буде оплачувати проведення експертизи лікарських засобів у разі сумнівів у їх якості?
5) яким чином і хто буде перевіряти дотримання умов транспортування і зберігання лікарських засобів, як специфічного виду товарів, які знаходяться у споживача (пацієнта) після їх придбання і до моменту повернення в аптечний заклад?
6) якими мають бути дії працівників аптечних закладів (провізорів, фармацевтів) з 1 січня 2019 року у випадку звернення споживача з проханням чи вимогою про повернення раніше придбаних лікарських засобів?

Очікуємо роз'яснень від уповноважених державних органів.

 

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK