Здійснено моніторинг застосування державних регульованих цін в рамках Урядової програми «Доступні ліки»

Держпродспоживслужба відповідно до доручення Кабінету Міністрів України здійснює моніторинг застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки».

За січень-вересень поточного року працівники секторів контролю за регульованими цінами Головних управлінь Держпродспоживслужби в областях та м. Києві провели 9445 моніторингів, проаналізували понад 1,6 млн. цін на лікарські засоби з питань дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення.

На підставі аналізу інформації, отриманої від аптечних закладів, здійснюється контроль за правильністю застосування суб’єктами господарювання граничних оптово-відпускних цін, а також граничних оптових та роздрібних надбавок до цін на ліки, вартість яких підлягає відшкодуванню з бюджету.

Так, Держпродспоживслужба повідомляє, що у вересні поточного року в Луганській, Полтавській, Харківській та Київській областях виявлені факти реалізації суб’єктами господарювання лікарських засобів, ціни на які були сформовані із завищеними граничними рівнями торговельних (роздрібних) надбавок. У Волинській, Харківській, Івано-Франківській, Київській областях суб’єкти господарювання, відпускали лікарські засоби із застосуванням завищеного рівня граничних постачальницько-збутових надбавок.

За результатами цієї роботи головні управління Держпродспоживслужби у вищезазначених областях провели роз’яснювальну роботу та рекомендували суб’єктам господарювання привести у відповідність до чинного законодавства граничні рівні торгівельних та постачальницько-збутових надбавок.

Також слід зазначити, що 3 серпня 2018 року МОЗ України затвердив новий реєстр препаратів програми «Доступні ліки» - четвертий від початку дії програми.

У програмі 261 препарат, 59 з яких є повністю безоплатними.

Для лікування серцево-судинних захворювань у програмі є 203 препарати, 45 з яких можна отримати безоплатно. Для лікування діабету 2 типу – 42 препарати, з яких 9 безоплатних. Від бронхіальної астми у програмі є 15 препаратів, 5 із яких можна отримати безоплатно.

В новому реєстрі майже половина препаратів іноземного виробництва. 12 препаратів із 59 повністю безоплатних препаратів – іноземного виробництва.

Держпродспоживслужба спрямовує свою роботу на забезпечення контролю за правильністю застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін, запобігання випадків порушень державної дисципліни цін на лікарські засоби.

 

За матеріалами Держпродспоживслужби

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK