Уряд планує оцифрувати документообіг та скасувати трудові книжки

Трудові книжки планують скасувати упродовж 9 місяців.

«Починаємо поступово знищувати паперові процеси в держорганах. Починаємо зі складника, на який припадає більша частка паперового документообігу — кадрового», — анонсував плани уряду Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет на своїй сторінці у Facebook.

За оцінкою Міністра, лише на канцелярію навколо кадрових документів держава витрачає 50-100 млн грн щороку. А скільки витрачається намарно часу і талантів — оцінити неможливо.

Ключові зміни, анонсовані Д. Дубілетом:

  1. Заборонити подання документів у паперовій формі для прийняття на роботу, у т. ч. в порядку конкурсу. Цей захід може видатися занадто жорстким, — зауважив Міністр, але, по-перше, нам треба «прищеплювати» цифрову грамотність державним службовцям. По-друге, декларації до НАЗК вже подають в електронній формі, а ЕЦП є у всіх.
  2. Позбавитися копій документів, відомості з яких є в електронних реєстрах. Зокрема, йдеться про копії дипломів, паспортів.
  3. Скасувати такий обов'язковий нині для державних службовців документ як автобіографія.
  4. «Трудові книжки мають нарешті піти в історію. Це оцінить і бізнес», — зауважив Міністр.
  5. Перевести весь кадровий документообіг у цифровий формат. У тому числі й все те, що стосується конкурсу, прийняття, відпусток, відряджень, звільнень.
  6. Оцифрувати паперові архіви документів з особового складу, перевести архіви в електронний вигляд. За словами Міністра, «Закони, що зобов'язують зберігати паперові справи 75 років, мають залишитися в минулому сторіччі. Це також буде на користь бізнесу».
  7. Створити єдиний державний реєстр державних службовців. Нині ця інформація розкидана по різних органах у різних форматах. Реєстр дасть змогу централізувати і комунікації, й інші аспекти управління персоналом. Для реалізації змін уряду треба підготувати кілька законопроектів, ухвалити кілька постанов, а також запровадити «правильне IT», з особливою увагою на кібербезпеку.

Дмитро Дубілет розраховує, що втілити усі ці зміни в життя уряд зможе за 6-9 місяців.

Зауважимо, що всі ці зміни щонайперше стосуватимуться державних органів і системи державної служби. Варто очікувати, що аналогічні зміни поступово запроваджуватимуться і в органах місцевого самоврядування, а потім і для підприємств недержавного сектору економіки.

 

За матеріалами facebook.com

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK