Оприлюднено текст урядової постанови щодо порядку функціонування єдиного рахунка для податків і ЄСВ

Порядок функціонування єдиного рахунка та виконання норм статті 351  Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2020 № 321, оприлюднено на урядовому порталі.

Документ визначає механізм зарахування платниками коштів на єдиний рахунок, перерахування коштів з єдиного рахунку на бюджетні рахунки та повернення (врахування) помилково та/або надміру зарахованих коштів.

Передбачається, що ефективне функціонування єдиного рахунку вирішить велику кількість технічних проблем при перерахуванні платежів, оптимізує діяльність податкових органів та спростить життя бізнесу.

Єдиний рахунок відкривається у Казначействі на ім’я ДПС. Платник податків повідомляє про наміри використання системи ДПС в електронній формі через електронний кабінет. Використовувати рахунок можна буде вже на наступний робочий день після подання заявки. Припинити його використання – не раніше 1 січня наступного року.

Через єдиний рахунок можна сплачувати податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб, єдиний соціальний внесок, єдиний податок, рентну плату, а також інші платежі, контроль за справлянням яких покладено на ДПС.

При цьому він не використовується для сплати податку на додану вартість та акцизного податку з пального та спирту. Таке виключення пов’язане з функціонуванням спеціальних систем електронного адміністрування цих податків. Окрім того, виключення стосується і сплати частини чистого прибутку (доходу) державними та комунальними підприємствами та їх об'єднаннями.

Спрощення для платників процедури розрахунків, безперешкодне управління через електронний кабінет переплатами та помилково сплаченими коштами, які виникнуть починаючи з 01.01.2021 року, уникнення негативних наслідків помилкової сплати, заощадження коштів у вигляді банківської комісії – є основними перевагами використання єдиного рахунку для платника податків.

Функціонування єдиного податку запроваджено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» який набуде чинності 1 січня 2021 року.

 

 За матеріалами урядового порталу

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK