Порядок проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту - оприлюднено проект наказу

Міністерство охорони здоров'я України оприлюднило проекту наказу МОЗ України «Про затвердження Порядку, умов та строків розроблення і проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту та критеріїв оцінювання результатів», який розроблено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 № 334 «Про затвердження Порядку здійснення єдиного державного валіфікаційного іспиту для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я» (далі - Постанова 334).

28 березня 2018 року Урядом України прийнято Постанову № 334, відповідно до якої з 2019 року атестація здобувачів освітнього ступеня магістра за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я» здійснюється у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту (далі - ЄДКІ). 

ЄДКІ як сучасний інструмент оцінювання перевіряє рівень знань студентів, що сприятиме випуску з закладів вищої освіти кваліфікованих лікарів.

Враховуючи те, що на сьогодні відсутні єдиний порядок, умови та строки розроблення і проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту та критерії оцінювання результатів, виникла потреба у врегулюванні суспільних відносини в сфері підготовки фахівців для галузі охорони здоров’я при організації та проведенні  компонентів єдиного державного кваліфікаційного іспиту шляхом розробки та затвердження окремого нормативно-правового акта.

Проектом наказу встановлено, що дія його положень поширюються на заклади вищої освіти, які здійснюють підготовку фахівців за спеціальностями галузі знань 22 «Охорони здоров’я», державну організацію «Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямків підготовки «Медицина і «Фармація» при Міністерстві охорони здоров’я України» та здобувачів.

Згідно з положеннями проекту ЄДКІ складається з тестових компонентів та об’єктивного структурованого практичного (клінічного) іспиту. 
При цьому тестовими компонентами ЄДКІ є:

  • інтегрований тестовий іспит «КРОК»;
  • іспит з англійської мови професійного спрямування (до 01 вересня 2019 року оцінюється рівень професійної компетентності з іноземної мови професійного спрямування, яку вивчав студент у закладі вищої освіти);
  • міжнародний іспит з основ медицини.

Проектом наказу має на меті встановити основні характеристики іспитів, їх структуру та тривалість, деталізувати процедуру проведення та критерії оцінювання.

У МОЗ прогнозують, що прийняття зазначеного наказу дозволить врегулювати суспільні відносини в сфері підготовки фахівців для галузі охорони здоров’я при організації та проведенні компонентів єдиного державного кваліфікаційного іспиту, визначити відповідальність суб’єктів господарювання, які беруть участь у процесі розробки та проведення ЄДКІ, за організацію та проведення компонентів ЄДКІ.

 

За матеріалами МОЗ

 

 

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK