Про роботу з контрагентами в умовах воєнного стану - пояснюють фахівці

26 листопада 2018 року Законом України № 9338 було затверджено Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні».

Воєнний стан вводиться з 14 години 00 хвилин 26 листопада 2018 року строком на 30 діб до 14 години 00 хвилин 26 грудня 2018 року в таких межах: Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.

За роки незалежності України це перший випадок введення воєнного стану. Це позбавляє можливості чітко прогнозувати всі практичні наслідки його введення. 

Юридична компанія «Правовий Альянс» звертає увагу на можливі особливості у відносинах між суб'єктами господарювання та рекомендує наступне.

Бізнесу варто звернути увагу на можливі зловживання новим правовим станом з боку недобросовісних контрагентів, які перебувають на вказаних територіях. Зазвичай в договорах передбачені форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили), що звільняють вас і вашого контрагента від відповідальності за невиконання умов договору. Серед цих обставин може міститись введення воєнного стану.

Одночасно слід розуміти, що таке звільнення від відповідальності не безумовне. Закон передбачає (ст. 617 ЦКУ), контрагент, який посилається на форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили), зобов'язаний довести вплив таких обставин на можливість виконання ним своїх обов’язків.

Підтвердження наявності таких обставин може відбуватись на умовах, про які домовились контрагенти між собою, наприклад, якщо договором передбачена необхідність підтвердження форс-мажорних обставин спеціальними організаціями, наприклад, Торгово-промисловою палатою України та уповноваженими нею регіональними торгово-промисловими палатами шляхом видачі відповідного сертифікату, а також у судовому порядку.

Тому юристи компанії рекомендують, у випадку порушення вашим контрагентом своїх обов’язків з посиланням на введення воєнного стану, вимагати документального підтвердження впливу таких обставин на безпосереднє виконання ним умов договору.

Більше того, на думку фанівців, за відсутності обставин, які реально унеможливлюють виконання договорів (негаразди у роботі банківських установ, державних органів, поштових відділень, митних постів тощо), саме лише введення воєнного стану як декларація не звільняє контрагента від обов'язку виконувати свої зобов'язання належним чином.

 

За матеріалами ЮК «Правовий альянс»

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK