Вимоги нових ДБН щодо підвищення доступності споруд для маломобільних груп населення стануть обов'язковими

3 грудня 2018 року на Всеукраїнській нараді зі створення безперешкодного середовища під головуванням Президента України у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України було презентовано нові державні будівельні норми щодо доступності — ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд».

Нові ДБН затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 327 від 30 листопада 2018 року. Найближчим часом нові ДБН будуть опубліковані, після чого через 3 місяці вступлять в силу. Це означає, що вже навесні наступного року вони запрацюють. 

Нові державні будівельні норми, на відміну від попередніх, стають обов’язковими для виконання. Ці норми розроблені для створення безбар’єрного простору для всіх категорій людей з інвалідністю: з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності та інших маломобільних груп: людей похилого віку, вагітних жінок, батьків з дітьми та інших.

У ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» наведені всі необхідні технічні характеристики влаштування елементів безбар’єрності, а також конкретні візуальні приклади, як це потрібно робити. Зокрема, у документі йдеться про влаштування:

  • пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату;
  • тактильної підлогової плитки, інформаційних таблиць та позначень шрифтом Брайля, інших візуальних елементів і аудіопокажчиків для людей з порушеннями зору;
  • дублювання важливої звукової інформації текстами, організації сурдоперекладу, використання систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху та інші важливі зміни.

Крім того, 4 грудня Верховна Рада 230 голосами підтримала за основу законопроект № 7370 – зміни до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності». Прийняття цього Закону надалі дозволить облаштування безбар’єрного доступу для людей з особливим потребами до всіх об’єктів житлово-комунального та громадського призначення. Навіть за відсутності документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою. Нормами законопроеету передбачається, що об’єкт, що здається, не може бути прийнятий в експлуатацію, у разі якщо він не відповідає вимогам будівельних норм, державним стандартам і правилам щодо доступності для всіх категорій осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення.

За матеріалами www.minregion.gov.ua

 

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK