Голова Дежлікслужби відзвітувала про підсумки діяльності відомства у 2017 році

23 лютого 2018 року Голова Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Наталія Гудзь презентувала фармацевтичній громадськості звіт про підсумки діяльності відомства у 2017 році. У заході взяли участь представники профільних громадських об’єднань, виробників ліків та експерти фармацевтичної галузі.
У ході своєї доповіді спікер зупинилася на основних аспектах роботи Держлікслужби у звітному періоді та окреслила окремі плани роботи на майбутнє.

Так, Н. Гудзь зазначила, що за результатами проведених аудитів системи управління якістю у структурних підрозділах центрального апарату Держлікслужби та її територіальних органах було оптимізовано роботу структурних підрозділів відомства – затверджено нову організаційну структуру та штатний розпис, утворено нові структурні підрозділи та оптимізовано чинні. Щодо територіальних органів Держлікслужби – планується скорочення їх кількості з 25 до 7 шляхом їх злиття. Відповідний проект постанови Кабінету Міністрів України «Питання оптимізації діяльності територіальних органів Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками» наразі розроблено відомством з урахуванням необхідної кількості державних службовців для забезпечення належної організації роботи територіальних органів Держлікслужби.
Окремо Голова Держлікслужби зупинилася на проблемі наявності в структурі територіальних органів відомства лабораторій з аналізу якості лікарських засобів, які забезпечені сучасним обладнанням, але через дію мораторію на проведення перевірок не функціонують на повну потужність, а деякі і взагалі не використовуються протягом останніх трьох років. Таке використання державного майна є неефективним, а утримання в належному стані високовартісного лабораторного обладнання є надзвичайно складним завданням.

Вирішити цю проблему Держлікслужба пропонує шляхом виключення лабораторій з аналізу якості лікарських засобів зі структури своїх територіальних органів і передачі лабораторного обладнання на баланс державних підприємств, що належать до сфери її управління. Такий крок, за словами Н. Гудзь, дозволить здійснювати надання лабораторних послуг на госпрозрахунковій основі зі збереженням при цьому безоплатного лабораторного контролю лікарських засобів у системі державного контролю їх якості, що призведе до найбільш ефективного використання державного майна та зменшить потреби Держлікслужби в бюджетному фінансуванні.

Крім того, окрему увагу спікер приділила нормотворчій роботі очолюваного нею відомства. Так, за звітний період Держлікслужбою було розроблено 23 проекти нормативно-правових актів, 9 нормативно-правових актів, розроблених відомством, було прийнято. Окремі проекти документів на даний час знаходяться на опрацюванні та погодженні у зацікавлених органах виконавчої влади.

Щодо здійснення Держлікслужбою державного контролю за дотриманням вимог законодавства щодо забезпечення якості та безпеки лікарських засобів на всіх етапах обігу Н.Гудзь зазначила, що у звітному періоді планові заходи державного нагляду (контролю) Держлікслужбою не проводилися у зв’язку з дією мораторію. Водночас, відповідаючи на запитання аудиторії, голова Держлікслужби повідомила, що з дати набуття чинності постанови Кабінету Міністрів України від 18.12.2017 № 1104, якою Держлікслужбу включено до переліку органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», планові перевірки щодо якості та безпеки ліків будуть здійснюватися Держлікслужбою відповідно до надісланих повідомлень суб’єктам господарювання.

На заході також піднімалися питання активного поширення у засобах масової інформації непідтверджених даних про велику кількість фальсифікованих ліків та щодо неконтрольованої торгівлі незареєстрованими лікарськими засобами через мережу Інтернет. Учасники погодилися щодо необхідності врегулювання цих та інших питань за законодавчому рівні, а Н.Гудзь наголосила, що спеціалісти Держлікслужби готові до діалогу і співпраці з професійною фармацевтичною спільнотою заради спільної мети - високої якості товарів, послуг і робіт.

 

 

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK