Комітет ВРУ з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування продовжує роботу щодо контролю за відпуском лікарських засобів

На засіданні Комітету, яке відбулося 13 червня, депутати розглянули важливий системний законопроєкт «Про лікарські засоби» (№ 5547). 
 
Підготовлена до другого читання редакція законопроекту була схвалена Комітетом 26 листопада минулого року та внесена на розгляд Верховної Ради.
Однак, у зв’язку з повномасштабним вторгненням, рішення щодо нього парламентом ще не ухвалювалося.
Виникла необхідність внесення додаткових змін і доповнень до законопроекту, зокрема щодо запровадження паралельного імпорту, уточнення терміну «референтний лікарський засіб», надання можливості трансферту іноземних технологій виробництва ліків в Україну.
 
Зокрема, депутати змінили терміни набуття чинності положень документу, адже через війну українській «фармі» знадобиться більше часу на переобладнання виробництва до вимог ЄС.  Раніше введення в дію основних положень закону планувалося через 12 місяців після його опублікування, тепер же цей строк збільшено до 24 місяців.
 
Також скоротили термін державної реєстрації ліків з 210 до 30 днів для орфанників, інноваційних лікарських засобів, препаратів для лікування ВІЛ, гемофілії, онкології, а також вакцин, щодо яких, відповідно до рішення ВООЗ, здійснено трансфер технології до України – повідомляє голова Комітету М. Радуцький.
 
Ще одна з поправок стосувалась принципу територіальності онлайн торгівлі лікарськими засобами. Депутати погодилися з пропозицією МОЗ, що цей принцип, який обмежує продаж ліків територією однією області, є таким, що суперечить засадам конкурентності та обмежує доступ споживача до медпрепаратів. Тому було скасовано попереднє рішення Комітету і тепер закріплено в проєкті Закону принцип екстериторіальності, згідно з яким електронна роздрібна торгівля лікарськими засобами дозволяється в межах усієї України, не обмежуючись певною областю.
 
Загалом Комітет ухвалив рішення врахувати 947 поправок, редакційно — 328, частково — 145, відхилити — 785 та рекомендував Верховній Раді прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію проекту Закону у другому читанні і в цілому як Закон.
 
Крім того, Комітетом продовжується робота щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів.
З цією метою у парламенті зареєстровано два законопроєкти:

Цей проєкт має на меті дозволити притягати до відповідальності медичних працівників та працівників аптек: 

  • у разі призначення рецептурного лікарського засобу без рецепта,
  • за призначення наркотичних засобів без Е-рецепта,
  • за відпуск з аптек рецептурних ліків без рецепта, за недійсним рецептом або з порушенням порядку МОЗ продажу препаратів.
За такі дії встановлюється адміністративна відповідальність: штраф у розмірі 5,1 тис. грн. 
 
Одразу зазначимо, що у разі прийняття зазначених законопроєктів запропоновані зміни до законодавства планують увести в дію через три місяці після завершення воєнного стану, адже проягом воєнного стану діють особливі правові норми щодо відпуску ліків.

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK