МОЗ ініціює запровадження 2D кодування ліків

В Україні планується запровадження з 1 жовтня 2022 року 2D кодування упаковок рецептурних лікарських засобів. 
 
З цією метою профільне міністерство опублікувало для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання управління запасами лікарських засобів та медичних виробів і запровадження маркування контрольними (ідентифікаційними) знаками лікарських засобів».
 
Документом пропонується затвердити:
Також Міністерством охорони здоров’я України передбачається:
  • затвердження Переліку рецептурних лікарських засобів, стосовно яких запроваджується маркування контрольними (ідентифікаційними) знаками та проведення моніторингу обігу лікарських засобі - до 1 липня 2022 року,
  • забезпечення першого етапу створення та функціонування електронної системи управління запасами лікарських засобів та медичних виробів «e-Stock», а також єдиної державної системи проведення моніторингу обігу лікарських засобів у межах електронної системи «e-Stock» - до 1 жовтня 2022 року.
Разом з тим, лікарські засоби, введені в обіг до 01 жовтня 2022 року, упаковки яких не містять контрольних (ідентифікаційних) знаків, буде дозволено застосовувати в Україні до закінчення їх терміну придатності, визначеного виробником та зазначеного на упаковці.
 
Так, згідно з положеннями проєкту, виробник буде зобов’язаний наносити засоби безпеки на упаковки лікарських засобів, які будуть включених до Переліку рецептурних лікарських засобів, затвердженого МОЗ.
 
Засобами безпеки будуть:

1) унікальний ідентифікатор – засіб безпеки, що дозволяє перевірити аутентичність упаковки лікарського засобу та ідентифікувати її. Унікальний ідентифікатор є послідовністю числових або буквено-цифрових символів, що є унікальною для кожної упаковки лікарських засобів, який наноситься у вигляді двомірного штрих-коду;

2) ідентифікатор несанкціонованого відкриття - засіб безпеки, що дозволяє встановити, чи була упаковка лікарського засобу раніше відкрита.
 
Передбачається, що інформація про нанесення засобів безпеки на упаковки лікарських засобів буде вноситися виробниками та/або власниками реєстраційних посвідчень до єдиної державної системи моніторингу обігу лікарських засобів, функціонування якої і повинне забезпечити МОЗ.

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK