У МОЗ обговорили проблемні питання відпуску "Доступних ліків"

23 квітня 2019 року у Міністерстві охорони здоров’я України відбулася нарада під головуванням Голови Національної служби здоров`я України Олега Петренка та за участю представників Держлікслужби, Держпродспоживслужби, ДП «Електронне здоров’я», аптечних мереж, виробників ліків і профільних громадських об’єднань щодо обговорення проблемних питань, які виникають у процесі реалізації урядової програми реімбурсації «Доступні ліки».
У ході зустрічі присутніми було озвучено ряд найактуальніших проблем, пов’язаних з відпуском лікарських засобів за електронними рецептами, а уповноважені представники НСЗУ надали відповіді щодо ситуації на даний час.

1. Зокрема, було звернуто увагу на технічні перешкоди під час реєстрації в електронній системі охорони здоров'я eHealth, внаслідок яких унеможливлювалася реєстрація в системі аптечних закладів, що входять до складу мереж з одним керівником, та тих господарюючих суб’єктів, що мають окрему ліцензію на медичну практику.
Олександр Жигінас, радник Міністра охорони здоров'я та виконавчий консультант НСЗУ повідомив, що на сьогодні вказані технічні проблеми вирішено на рівні центрального компоненту eHealth і в даний час триває їх вирішення на рівні окремих медичних інформаційних систем (МІС).

2. Щодо формуванням аптеками цін на лікарські засоби, що відпускаються по програмі «Доступні ліки» було озвучено такі нагальні проблеми як неможливість корегування в програмі вартості лікарських засобів в сторону зменшення, що призводить до неможливості відпуску ліків за цінами, які не відповідають Реєстру; неможливість дотримання граничної надбавки в розмірі 15 відсотків під час формування ціни на препарати, які закуплені за нижчими цінами, ніж граничні оптові ціни, що призводить до порушення постанов КМУ від 17.10.2008 № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби» та від 17.03.2017 № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів».
О.Жигінас щодо даної проблеми поінформував присутніх, що з метою усунення вказаних перешкод МОЗ та НСЗУ за участі Антимонопольного комітету та Держпродспоживслужби розроблено зміни до постанов КМУ 17.10.2008 № 955 та від 17.03.2017 № 152, які, серед іншого, міститимуть положення про можливість застосування аптекою роздрібної націнки у розмірі, більшому за 15%, у разі постачання препаратів виробником чи дистриб’ютором за нижчими цінами, ніж встановлено в Реєстрі. Зазначені проекти змін найближчим часом будуть опубліковані для громадського обговорення та прийняття пропозицій і зауважень.

3. Крім того прозвучала велика кількість нарікань на роботу МІС. Так, представники аптек, які безпосередньо працюють з електронними рецептами, відзначили як технічні несправності систем, внаслідок яких блокується робота з рецептом, так і проблему додаткових фінансових витрат на забезпечення роботи з електронним рецептом через медичні інформаційні системи.
Представники НСЗУ частково надали відповіді на питання стосовно роботи МІС.
Зокрема, запевнили, що система контролю реєстраційних посвідчень на лікарські засоби буде функціонувати належним чином у найближчий час.
Також для забезпечення можливості переглядати повний перелік лікарських засобів, за яким здійснюється відпуск препаратів, Реєстр лікарських засобів буде викладений з на сайті НСЗУ.
Щодо формування звіту по кожній аптеці суб’єкта господарювання (точці продажу лікарських засобів) зазначили, що через надто великий об’єм даних така функція є технічно неможливою на рівні eHealth. Проте за замовленням такої послуги (за окрему плату) кожен суб’єкт господарювання, за бажанням, може звернутися до окремої МІС, з якою він співпрацює.

Стосовно фінансових витрат, які аптеки-учасники програми «Доступні ліки» вимушено несуть у зв’язку з реєстрацією в електронній системі охорони здоров’я, повідомлено наступне.
Законодавчих префенцій для аптечних закладів, які працюють в рамках урядової програми, на сьогодні не передбачено і не планується, принаймні найближчим часом, так само як і компенсаторних механізмів з метою мінімізації цих витрат. Тарифи МІС є складовою господарських відносин між конкретними медичними інформаційними системами та суб’єктами господарювання, що здійснюють реалізацію лікарських засобів, і усі питання тарифної політики можуть бути вирішені виключно в рамках цих відносин.

Підсумовуючи зустріч, присутні погодилися про необхідність створення робочої групи з уповноважених представників органів державної влади та професійної громадськості для оперативного вирішення проблем програми реімбурсації, як технічних, так і нормативних.

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK