МОЗ пропонує врегулювати актуальні проблеми у сфері бюджетних закупівель ліків

Міністерство охорони здоров'я України пропонує для громадського обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333».

Як повідомляє профільне міністерство у супровідних документах до вказаного проекту, його метою є підвищення доступу населення до лікарських засобів шляхом врегулювання актуальних проблем у сфері закупівлі препаратів за бюджетні кошти. 

Так, на сьогодні питання закупівлі ліків закладами і установами охорони здоров'я, що фінансуються з державного бюджету, регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» (далі - Постанова № 333), якою встановлено, що такі заклади і установи охорони здоров'я закуповують лікарські засоби, зареєстровані в Україні та включені до Національного переліку основних лікарських засобів (далі – Національний перелік). Разом з цим Постановою № 333 передбачена можливість здійснення закупівель за бюджетні кошти і тих зареєстрованих в Україні лікарських засобів, що не включені до Національного переліку, але за умови задоволення в повному обсязі потреби в лікарських засобах, включених до Національного переліку та з наданням переваги лікарським засобам, включеним до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

Така редакція нормативних вимог зумовила їх неоднозначне тлумачення в регіонах щодо можливості одночасно здійснювати процедури закупівлі лікарських засобів, включених та не включених  до Національного переліку, що призводить до затримок в закупівлі лікарських засобів, необхідних пацієнтам для здійснення терапії, в тому числі у життєво важливих ситуаціях - зазначає МОЗ.

Крім того, чинна на сьогодні редакція Постанови № 333 унеможливлює здійснення закупівлі за бюджетні кошти лікарських засобів, що виготовляються в умовах аптеки за рецептами лікарів та на замовлення лікувально-профілактичних закладів із дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин, оскільки ці препарати згідно Закону України «Про лікарські засоби» не підлягають державній реєстрації в Україні.

Вказана ситуація на практиці зумовила обмеження доступу населення до екстемпоральних лікарських засобів, про що МОЗ України отримує повідомлення з регіонів.

Таким чином профільне міністерство пропонує внести зміни до Постанови № 333, якими:

  • встановити, що заклади і установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, закуповують лікарські засоби, що включені до Національного переліку в повному обсязі визначеної потреби;
  • прямо передбачити можливість здійснювати закупівлі лікарських засобів, що не включені до Національного переліку, паралельно із закупівлями препаратів, що включені до такого переліку, за наявності бюджетних асигнувань (за принципом максимальної економії та ефективності із застосуванням галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я);
  • визначити, що положення постанови не поширюються на закупівлю екстемпоральних препаратів;
  • подовжити період, протягом якого вимоги постанови не поширюються на пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну.

 За матеріалами МОЗ

 

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK