Чи стане для підприємців обов'язковим приймання електронних платіжних засобів в оплату за товари та послуги

18 грудня у Державній регуляторній службі України відбулося громадське обговорення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження вимог до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги)».

Участь у обговоренні взяли підприємці, представники ДРС, Мінекономрозвитку, НБУ, громадськості та ЗМІ. 

Проект постанови Уряду, що обговорювався, подавався на погодження Міністерством економічного розвитку та торгівлі, однак  ДРС  відмовила у його погодженні. Відповідне рішення про відмову в погодженні регуляторного акта від 14.12.2018 № 542 та інформаційно-аналітичні матеріали до проекту вказаної постанови розміщено на офіційному сайті ДРС.

За словами Голови ДРС Ксенії Ляпіної причинами відмови в погодженні документу, який встановлює вимоги до підприємців щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату товарів і послуг, стали наступні: «Перша. Платіжні системи – це технічний прогрес 11та цифровізація. Все це, безумовно, входить у наше життя. Але, я переконана, що запроваджувати такі нововведення потрібно шляхом сприяння, а не примусу. Проектом постанови було запропоновано прямий шлях регуляторного примусу, тобто створення регуляторного навантаження для підприємництва. Хоч для частини бізнесу – це інвестиція. Ці суб’єкти господарювання використовують платіжні системи на вимогу ринку, а не тому, що їх зобов’язав Уряд. У цьому полягає принципова різниця. Друга причина. Розробники, поряд з іншим, у меті запровадження цього документу зазначили скорочення готівкових коштів у обігу, що є правильною тезою. Але чи досягається це запропонованим шляхом?» – зазначила Голова ДРС.

Наразі дискусія з порушеного питання не закінчилася і залишається необхідність у напрацюванні спільних тез між державними органами, бізнесом та громадськістю.

 

За матеріалами ДРС

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK