До Ліцензійних умов передбачається внесення змін

Держлікслужбою оприлюднено для громадського обговорення два проєкти постанов Кабінету Міністрів України, якими передбачається внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 № 929 (далі – Ліцензійні умови).
 
Мова йде про наступні проєкти:
Згідно з оприлюдненими документами пункт 31-2 Ліцензійних умов планується доповнити новим абзацом, положення якого зобов’язуватимуть ліцензіата, у разі розміщення його аптеки та/або аптечного пункту в приміщенні та/або на території лікувально-профілактичного закладу, укладати договір про реімбурсацію в порядку та за формою, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27.02.2019№ 136. За поясненням розробників проєкту, це нововведення спрямоване на удосконалення доступу пацієнтів лікувально-профілактичних закладів до лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою медичних гарантій.
 
Другий проєкт змін до Ліцензійних умов спрямований на спрощення вимог до ліцензіатів, які здійснюють відпуск лікарських засобів у сільській  місцевості, і передбачає скорочення загальної мінімальної площі аптек та аптечних пунктів, що розташовуються у сільській місцевості:
  • для аптек, розташованих у селищах та селищах міського типу, - не менше ніж 30 кв. метрів (площа торговельного залу - не менше ніж 13,5 кв. метрів);
  • для аптек, розташованих у селі, - не менше ніж 18 кв. метрів (площа торговельного залу - не менше ніж 6 кв. метрів, приміщення для зберігання лікарських засобів - не менше ніж 3,6 кв. метрів; кімната для персоналу - не менше ніж 2,4 кв. метри).
Одночасно з цим, пропонується внести зміни до кваліфікаційних вимог до персоналу аптечних закладів у сільській місцевості, доповнивши пункт 184 новим абзацом: «Для аптек та аптечних пунктів, розташованих у селах, селищах та селищах міського типу, відпуск лікарських засобів можуть здійснювати фармацевти, асистенти фармацевтів, що мають відповідну освіту за спеціальністю “Фармація, промислова фармація”, медичні працівники з дотриманням вимог законодавства.».
 
Також проєктом вносяться зміни до вимог щодо розміщення інформації на вивісках аптечних закладів, в частині подання її державною мовою. За потреби інформація на вивісці, інформаційній табличці ліцензіата може дублюватися іншими мовами; при цьому розмір шрифту, яким така інформація подається державною мовою, не може бути меншим за шрифт, яким подається інформація іншою мовою, ніж державна.
 
 
За матеріалами Держлікслужби

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK