Парламент розгляне законопроект про самоврядування медичних професій

3 липня у парламенті зареєстровано проект Закону України «Про самоврядування медичних професій в Україні» (доопрацьований, № 2445-д), який було підтримано Комітетом Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування та рекомендовано прийняти за основу за результатами розгляду парламентом у першому читанні.

Цим законопроектом пропонується запровадити в Україні професійне самоврядування медичних професій як особливий вид професійного самоврядування, що буде гарантуватися та забезпечуватися державою, і надасть кожному представнику медичної професії право управляти діяльністю професії, самостійно виконувати завдання та здійснювати повноваження.

Зазначеним проектом передбачається законодавче регулювання утворення та діяльності органів професійного самоврядування у сфері охорони здоров’я, створення та ведення органами професійного самоврядування реєстрів суб’єктів професійної діяльності у сфері охорони здоров’я, забезпечення органами професійного самоврядування умов для безперервного професійного розвитку.

Дана доопрацьована редакція законопроекту розширює коло фахівців в галузі охорони здоров’я - учасників професійного самоврядування (лікарі загальної практики - сімейної медицини, лікарі-спеціалісти, лікарі-стоматологи, фармацевтичні працівники, молодші спеціалісти, та ін). 

Також розширено коло організаційних суб’єктів самоврядування медичних професій і пропонується створити п’ять органів професійного медичного самоврядування (Палата лікарів сімейної медицини; Палата лікарів спеціалістів; Палата стоматологів; Палата медичних спеціалістів; Фармацевтична палата).

У разі прийняття проекту право на здійснення фармацевтичної діяльності матимуть лише особи, які включені до Реєстру представників медичних професій та мають діюче свідоцтво про право на здійснення фармацевтичної діяльності (далі — свідоцтво), яке видаватиметься Фармацевтичною палатою на підставі розробленого нею Порядку видачі цих свідоцтв. Також Фармацевтична палата матиме право призупинити та зупинити дію свідоцтва за певних обставин, наприклад у разі особистої заяви представника медичних професій чи як дисциплінарне стягнення.

 

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK