Ухвалено Закон, що посилює контроль за відпуском ліків

Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів» (законопроект № 7444) .
 
Таким чином на рівні закону запроваджується низка заходів для зменшення поширеності випадків безвідповідального самолікування, що призводить до безконтрольного вживанням ліками та антибіотикорезистентності.
 
Закон встановлює заборону медичним працівникам на призначення лікарських засобів, що реалізуються (відпускаються) з аптек згідно з вимогами законодавства за рецептом лікаря, без виписування рецепта на такі лікарські засоби за встановленими правилами, а також заборону на відпуск рецептурних лікарських засобів, з порушенням встановленого порядку, у тому числі без рецепта або за недійсним рецептом.
 
Прийнятий Закон закладає підґрунтя для відповідальності медичних працівників та фармацевтів:
▪️ у разі призначення рецептурного лікарського засобу без рецепта;
▪️ за призначення наркотичних засобів без Е-рецепта;
▪️ за відпуск в аптеках рецептурних ліків без рецепта, за недійсним рецептом або з порушенням порядку МОЗ продажу препаратів.
 
Закон набере чинності  з дня, наступного за днем його опублікування, але буде введений у дію через три місяці з дня припинення чи скасування воєнного стану. 
 
Разом з цим зазначимо, що проєкт Закону «Про внесення змін до статті 42-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення встановленого порядку реалізації (відпуску) лікарських засобів» (№ 7445), який також перебував на розгляді парламентарів і передбачав посилення відповідальності за відпуск рецептурних лікарських засобів з порушенням встановлених вимог, не був прийнятий.

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK