Україна переходить на електронний формат товарно-транспортної накладної (е-ТТН)

В Україні запроваджено електронний формат товарно-транспортної накладної. 

Мінінфраструктури зробило перший крок для запровадження електронної товарно-транспортної накладної, видавши наказ від 03.06.2019 № 413 «Про затвердження Змін до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні», який набув чинності 12.07.2019р. Зазначеним документом  внесено зміни до Наказу Міністерства транспорту України від 14.10.1997 № 363 «Про затвердження Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні». 

Введення електронних товарно-транспортних накладних (далі – е-ТТН) приведе до якісних змін на ринку, а саме: послуги надаватимуться швидше, завершиться ера паперового документообігу, а також зменьшаться корупційні ризики - зазначають у Мінінфраструктури. 

Змінами встановлено, що Е-ТТН підписується за допомогою електронного підпису (далі – ЕП) водія та/або експедитора, відповідальних осіб вантажовідправника, вантажоодержувача.

Створення, відправлення, передавання, одержання, зберігання, оброблення, використання, знищення е-ТТН здійснюється відповідно до Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».

Залежно від виду вантажу та його специфічних властивостей до основних документів додаються інші (сертифікати, свідоцтва тощо), що визначається правилами перевезень зазначених вантажів у паперовому та/або електронному вигляді. У разі оформлення е-ТТН супровідні документи також додаються в електронній формі. У разі оформлення товарно-транспортної накладної у паперовій формі супровідні документи додаються в паперовій формі за підписом відповідальних осіб.

У разі використання товарно-транспортної накладної у паперовій формі перший примірник товарно-транспортної накладної залишається у Замовника (вантажовідправника), другий – водій (експедитор) передає вантажоодержувачу, третій примірник, засвідчений підписом вантажоодержувача, передається Перевізнику.

У разі використання е-ТТН Замовник (вантажовідправник) друкує, підписує і надає водію (експедитору Перевізника) в одному примірнику паперову копію е-ТТН, відповідно до вимог Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг», для пред’явлення особам, уповноваженим здійснювати контроль на автомобільному транспорті та у сфері безпеки дорожнього руху. Водій (експедитор Перевізника) ставить свій підпис на паперовій копії е-ТТН про прийняття ним вантажу для перевезення.

Форма ТТН також зазнала змін. При цьому передбачена можливість для сторін внести до товарно-транспортної накладної будь-яку іншу інформацію, яку вони вважають необхідною.

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK