Фармацевтична Ліга України підтримує ініціативу запровадження обов’язкового 2D-кодування ліків

Громадська спілка «Фармацевтична Ліга України» підтримує ініціативу запровадження обов’язкового 2D-кодування ліків як одного з елементів системи забезпечення якості лікарських засобів, що потрапляють в обіг на території України.
Проблема фальсифікації лікарських засобів є однією з найбільш обговорюваних у засобах масової інформації та серед споживачів ліків. Боротьба з підробленням лікарських препаратів постійно здійснюється правоохоронними та контролюючими органами, однак для ефективної протидії явищам фальсифікації необхідне запровадження цілісної системи, здатної відслідкувати просування кожної упаковки конкретного лікарського засобу від виробника аж до кінцевого споживача.
Механізми запобігання потрапляння фальсифікованих препаратів у легальні торговельні мережі, запроваджені зокрема Директивою 2011/62/ ЄС Європейського Парламенту та Ради ЄС від 8 липня 2011 р. «Про внесення змін у Директиву 2011/83/ЄС про звід законів Співтовариства відносно лікарських препаратів для людини щодо запобігання потрапляння фальсифікованих препаратів у легальні торговельні мережі», сьогодні вже працюють у країнах Європейського союзу. Ця директива набрала чинності 1 січня 2013 року, після чого всі країни - члени ЄС до 2019 року зобов'язані привести власне законодавство і торговельну практику у відповідність до її вимог. Серед іншого ця Директива передбачає запровадження обов’язкового маркування упаковок лікарських засобів унікальним ідентифікатором – двовимірним матричним штриховим кодом (2D-код), яке з лютого 2019 року стане обов’язковим для країн Європейського союзу.
Українська фармацевтична галузь протягом останніх декількох років також робить кроки на шляху впровадження системи маркування і відстеження кожної упаковки ліків, для чого в кінці 2017 року Держлікслужбою дано старт пілотному проекту з відстеження в обігу лікарських засобів від виробника до кінцевого споживача. На сьогодні на одному з підприємств-виробників лікарських засобів вже запроваджено систему нанесення 2D-кодів на кожну упаковку готового лікарського засобу для подальшого їх відстеження. А обов’язкове 2D кодування кожної упаковки ліківЗ України планує запровадити в Україні поступово, протягом 3-х років.
Позитивний бік даної ініціативи для забезпечення постачання на вітчизняний фармацевтичний ринок якісних та безпечних лікарських засобів важко переоцінити.
В той же час доцільно зважити усі чинники, які здатні об’єктивно впливати на ефективне функціонування системи та досягнення позитивного кінцевого результату.
Зокрема необхідно врахувати, наскільки реальною є можливість технічного переоснащення суб’єктів господарювання на усіх ланках постачання ліків; чи зможуть усі аптечні заклади виділити достатню кількість коштів на придбання сканерів для зчитування інформації, що міститиметься у 2D кодуванні та маркуванні, забезпечення їх налаштування і подальшого технічного обслуговування. Адже мета ефективного контролю за якістю ліків за допомогою 2D кодування може бути досягнута за умови участі в цьому процесі усіх суб’єктів фармацевтичного ринку на кожному з етапів обігу лікарського засобу від виробника до споживача.
Також дороговартісне технічне оснащення повинні мати і органи контролю якості лікарських засобів.
Загалом впровадження індивідуального маркування лікарських засобів – це дієвий і позитивний крок на шляху до викорінення обігу фальсифікованих ліків.
Разом з цим необхідно зважити усі економічні та соціальні фактори та можливі наслідки нововведень як для виробників, дистриб’юторів, аптечних закладів так і для споживачів, та, за необхідності, розробити програму державної фінансової підтримки для тих учасників ланцюга обігу ліків, хто не в змозі буде самостійно нести фінансовий тягар змінених правил.

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK