МОЗ пропонує внести корективи до порядку закупівлі лікарських засобів за бюджетні кошти

Міністерство охорони здоров'я України оприлюднило для громадського обговорення проект Урядової постанови «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333».

Необхідність внесення змін до постанови Кабінету Міністрів від 25 березня 2009 р. № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» (далі - Постанова № 333) обумовлена  тим, що чинна її редакція спричинила неоднозначне тлумачення в регіонах,  зокрема положень щодо можливості одночасно здійснювати процедури закупівлі лікарських засобів, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів (далі – «Національний перелік») та не включені до Національного переліку.

Крім того, редакція Постанови № 333, яка діє сьогодні, передбачає можливість закупівлі за бюджетні кошти виключно зареєстрованих в Україні препаратів. А лікарські засоби, що виготовляються в умовах аптеки за рецептами лікарів та на замовлення лікувально-профілактичних закладів із дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин, не можуть закуповуватись закладами охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів. Це зумовлено тим, що такі препарати відповідно до Закону України «Про лікарські засоби» не підлягають державній реєстрації в Україні.

За твердженням розробників проекту, така ситуація зумовлює затримки в закупівлі лікарських засобів, що необхідні пацієнтам для здійснення терапії, в тому числі у життєво важливих ситуаціях, а також обмежує доступ населення до екстемпоральних лікарських засобів, про що МОЗ України отримує повідомлення з регіонів.

Проект змін до Постанови № 333 спрямований на усунення вказаних перешкод у доступі пацієнтів до необхідних ліків, для чого пропонується:

  • встановити, що заклади і установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, закуповують лікарські засоби, що включені до Національного переліку в повному обсязі визначеної потреби;
  • прямо передбачити можливість здійснювати закупівлі лікарських засобів, що не включені до Національного переліку, паралельно із закупівлями препаратів, що включені до такого переліку, за наявності бюджетних асигнувань (за принципом максимальної економії та ефективності із застосуванням галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я);
  • визначити, що положення постанови не поширюються на закупівлю екстемпоральних препаратів.

Крім того, профільне міністерство пропонує подовжити період, протягом якого вимоги Постанови № 333 не поширюються на пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну, що реалізується відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2014 р. № 73 

За матеріалами МОЗ

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK