Профільний парламентський комітет розглянув актуальні питання у сфері фармацевтичної діяльності

31 березня відбулося засідання Комітету ВРУ з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, на якому розглянули зокрема доопрацьований проект Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення захисту професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників» (№ 5124). Метою законопроекту є створення правових умов, необхідних для посилення відповідальності за посягання на життя і здоров’я, погрозу або насильство щодо медичних та фармацевтичних працівників у зв’язку з виконанням ними службових та професійних обов’язків.

Законопроект передбачає внесення змін до Кримінального кодексу України та Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я». Зокрема, пропонується доповнити ККУ новою статтею 350¹, встановивши кримінальну відповідальність за погрозу або насильство щодо медичного або фармацевтичного працівника.

Комітет підтримав проект Закону та запропонував Комітету з питань правоохоронної діяльності, визначеному головним з підготовки цього законопроекту, рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу.

Також на вказаному засіданні було розглянуто і питання реімбурсації інсулінів. Так, з 1 липня 2021 року програму реімбурсації лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах цукрового та нецукрового діабету адмініструватиме НСЗУ.

Очільник НСЗУ зазначив, що чинна на сьогодні Програма відшкодування вартості препаратів інсуліну, що реалізується відповідно до постанови КМУ від 23.03.2016 № 239, має проблему недофінансування, через що часто неможливо забезпечити пацієнтів необхідними препаратами на безперебійній основі протягом усього року. Тому виникла необхідність змінити модель ціноутворення препаратів інсуліну і категоризацію пацієнтів, які потребують цих препаратів.

Комітет рекомендував Міністерству охорони здоров’я створити робочу групу для опрацювання застережень та пропозицій представників громадськості стосовно можливих ризиків запровадження запропонованої НСЗУ нової системи реімбурсації інсулінів, залучивши до роботи в ній представників НСЗУ, експертів у цій сфері, лікарів-ендокринологів, представників громадських та пацієнтських організацій, з метою недопущення погіршення доступу людей, хворих на цукровий діабет до життєво необхідних лікарських засобів.

 

 

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK