До Ліцензійних умов планують повернути положення стосовно обмежень до вивісок аптечних закладів

Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками розроблений та оприлюднений для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 161 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)».
 
Вказаний проєкт передбачає повернення початкової редакції пункту 161 Ліцензійних умов, яка існувала з моменту прийняття цього нормативно-правового акта, в частині встановлення вимог (обмежень) до найменування ліцензіата, найменування аптечного закладу та/або знаку для товарів та послуг (логотипу), які розміщуються на вивісці та зовнішніх рекламних конструкціях аптечного закладу.
 
Тобто розробники проєкту мають на меті знову включити до пункту 161 Ліцензійних умов абзаци другий – п’ятий, які були виключені з тексту постановою Кабінету Міністрів України від 22.09.2021 № 1002 на підставі судових рішень першої та апеляційної інстанції.
 
Проте Верховний Суд України за результатами розгляду касаційної скарги у справі № 640/7870/19 ухвалив постанову, якою задовольнив касаційну скаргу Кабінету Міністрів України, скасував рішення судів першої та апеляційної інстанції у цій справі та ухвалив нове судове рішення, яким відмовив позивачу у задоволенні позову про визнання протиправною та нечинною оскаржуваної постанови в частині абзаців 2-5 пункту 161.
 
Зазначене рішення і стало підставою для розробки проєкту змін до Ліцензійних умов, які оприлюднені для громадськості.
 
У разі затвердження запропонованих змін редакція пункту 161 Ліцензійних умов знову матиме такий вигляд:
 
«161. На фасаді будівлі, в якій розміщується аптечний заклад, установлюється вивіска із зазначенням виду закладу. На видному місці перед входом до аптечного закладу розміщується інформація про найменування ліцензіата, режим роботи аптечного закладу.
На вивісці та зовнішніх рекламних конструкціях аптечного закладу дозволяється, крім використання позначення виду аптечного закладу, розміщувати найменування ліцензіата, найменування аптечного закладу та/або знака для товарів і послуг (логотипа), який належить ліцензіату на законних підставах, за умови, що найменування ліцензіата, найменування аптечного закладу та/або знак для товарів та послуг (логотип) не містить:
        вказівки щодо рівня або іншої ознаки цін, яка може вплинути на наміри споживача щодо придбання товарів у такому закладі;
        інформації, що може вводити споживача в оману, про орієнтованість аптечного закладу на обслуговування певних соціальних груп населення;
        порівнянь з іншими аптечними закладами.
За бажанням ліцензіат встановлює сигнальний покажчик аптечного закладу та його структурного підрозділу, загальний опис якого затверджується МОЗ.
Аптечним закладам присвоюється порядковий номер та за бажанням ліцензіата найменування».
 
 

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK