На обговорення винесено проект наказу щодо підвищення доступності надання домедичної допомоги наркозалежним

Міністерство охорони здоров'я України на своєму сайті оприлюднило для громадського обговорення проект наказу «Про внесення змін до Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів».
Даним документом передбачається внесення змін до Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженого наказом МОЗ України від 19.07.2005 № 360 (далі - Порядок відпуску лікарських засобів).

Запропоновані зміни доповнюють встановлений Порядок відпуску лікарських засобів новою нормою, згідно з якою лікарський засіб «налоксон» (як антагоніст опіатних рецепторів) може відпускатися без рецепта з аптек та аптечних пунктів у кількості 2 мг на один відпуск. При цьому відпуск налоксона без рецепта у кількості, більшій за зазначену, забороняється.
Як зазначає МОЗ України у пояснювальній записці до проекту наказу, він розроблений відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), з метою підвищення доступності надання домедичної допомоги наркозалежним та запобігання їх смертності при передозуванні опіатами.
Оскільки препарат налоксон являється антагоністом опіатних рецепторів і відноситься до групи так званих «чистих» антагоністів опіатних рецепторів - його введення, зокрема, запобігає, послабляє або усуває ефекти опіоїдних анальгетиків та відновлює дихання. Він не володіє анальгезуючою активністю, не викликає дисфорії та психоміметичних симптомів, розвитку звикання і формування лікарської залежності. Також препарат налоксон включено до Національного переліку основних лікарських засобів.

Наказом передбачено зробити препарат налоксон більш доступним шляхом відпуску його з аптечних закладів без рецепта в кількості 2 мг.

За матеріалами МОЗ України

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK