Опубліковано зміни до Податкового кодексу України та Держбюджет на 2019 рік

12 грудня в газеті «Голос України» опубліковано Закон України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» та Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» (далі - Закон № 2628-VIII).  Вони наберуть чинності з 1 січня 2019 року.

Так, Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» зокрема продовжено  можливість закуповувати фармацевтичну продукцію через міжнародні організації до 31 березня 2020 року. 

При цьому держпідприємство «Медичні закупівлі України», яке було зареєстроване Міністерством охорони здоров'я України у жовтні цього року, отримає статус централізованої закупівельної організації. Держпідприємство буде поступово переймати практики, напрацьовані міжнародними партнерами, та з 2020 року зможе повноцінно функціонувати й проводити закупівлі за кошти державного бюджету.

Крім того, як ми вже повідомляли, Законом №2628-VIII серед іншого, внесено зміни до п. 296.10 статті 296 Податкового кодексу України та Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», якими визначено випадки, коли РРО можна не застосовувати. Зміни стосуються застосування РРО ФОП - платниками єдиного податку, які здійснюють продаж лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Так, згідно з доповненим абзацом четвертим пункту 296.10 статті 296 ПКУ, норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Відповідні зміни також внесені до статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а також у статті 2 цього Закону уточнено, що вироби медичного призначення (медичні вироби) - це будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів.

Отже, відповідно до цих змін, з 1 січня 2019 року ФОПи-«єдинники», які здійснюють продаж лікарських засобів та виробів медичного призначення за готівку, будуть зобов'язані використовувати РРО (незалежно від обсягу доходу).

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK