Зареєстровано черговий законопроект щодо регулювання цін на лікарські засоби

Вартість ліків можливо суттєво здешевити, зменшивши граничний рівень постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок на лікарські засоби і вироби медичного призначення, що реалізуються в Україні - вважають у Верховній Раді України. Так, парламентом зареєстровано законопроект №2735 від 14.01.2020 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо врегулювання цін на лікарські засоби)».
 
Даним проектом пропонується внести зміни до Закону України «Про лікарські засоби» та до Закону України «Про ціни і ціноутворення», якими встановити обмеження граничних постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок на лікарські засоби і вироби медичного призначення, що реалізуються в Україні, на рівні, що не перевищує 7 та 15 % відповідно від оптово-відпускної (для постачально-збутових надбавок) та закупівельної (для торговельних надбавок) ціни лікарських засобів і виробів медичного призначення.
 

Крім того, парламентом у першому читанні прийнято: 

- законопроект №2538 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів і інших товарів, які закуповуються особою, уповноваженою на здійснення закупівель в сфері охорони здоров'я», яким пропонується частково передати державні закупівлі ліків централізованій закупівельної організації МОЗ. Також ним передбачається усунення правової колізії у процедурі медичних закупівель  за допомогою міжнародних організацій, внаслідок якої виникла прогалина, відповідно до якої протягом 19 днів міжнародні закупівлі нормативно не врегульовані.

Також цей законопроект передбачає можливість до 31 березня 2022 надати право маркування і використання інструкцій про застосування лікарських засобів і медичних виробів, закуплених через міжнародні організації, мовою оригіналу.

Крім того, проект закону №2538 пропонує введення спрощених процедур реєстрації ліків на території України. Вони можуть стосуватися препаратів, які вже зареєстровані регуляторами країн членів Евпроейского союзу, але такі препарати будуть призначені не для роздрібного і оптового ринків, а лише для державних закупівель за допомогою міжнародних організацій.

Також запроваджується прискорена процедура реєстрації препаратів незалежно від країни реєстрації лікарського засобу. Державна реєстрація буде проводиться на основі розгляду реєстраційного досьє протягом 30 днів, такі ліки зможуть продаватися як в аптеках, так і закуповуватися за кошти державного та місцевого бюджетів.

- законопроект №2539 «про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров'я за кошти державного бюджету», яким пропонується подовжити до 31 грудня 2022р. дію податкової пільги щодо звільнення від обкладання ПДВ, якщо ввезення та/або постачання лікарських засобів здійснюється на підставі договорів з міжнародними організаціями; та до 1 січня 2023р. звільнити від обкладення ПДВ операції з ввезення/постачання лікарських засобів та медичних виробів, які закуплені закупівельною організацією.

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK