Концепція державної політики розвитку та захисту економічної конкуренції в Україні - АМКУ оприлюднив проект

Антимонопольним комітетом України оприлюднено на офіційному сайті проект Концепції державної політики розвитку та захисту економічної конкуренції в Україні, який було схвалено 28 грудня 2018 року, та визначено місячний строк для подання зауважень та пропозицій до нього.

У проекті Концепції розкривається поняття, мета, принципи та фундаментальні засади формування й реалізації національної конкурентної політики, окреслено сучасний стан у сфері економічної конкуренції в Україні. Зокрема, зазначається, що в Україні у більшості галузей та сфер економічної діяльності склалося конкурентне середовище. Згідно з даними опитувань підприємців, проведених Антимонопольним комітетом України, близько половини з них відчувають значну конкуренцію з боку інших українських підприємств. Водночас подальші активні ринкові реформи нагально необхідні для прискорення зростання, більш активні дії потрібні сьогодні для зменшення спотворюючого ефекту регуляторної системи, особливо в таких галузях, як: телекомунікації, транспорт, енергетика й інші.

Актуальні проблеми у сфері економічної конкуренції в Україні у проекті документу класифіковані за рівнями:

  • на суспільному рівні — недостатня ефективність конкуренції, що негативно впливає на економіку та суспільний добробут в цілому;
  • на економічному (ринковому) рівні — проблеми структурних особливостей товарних ринків, недостатньо сприятливе для конкуренції регуляторне середовище та нерівні конкурентні умови;
  • на державно-владному рівні — проблеми забезпечення формування та реалізації єдиної державної політики у сфері конкуренції.

Серед причин зазначених проблем проект Концепції визначає недостатню виробничу ефективність ринків, відсутність чіткого розмежування функцій і повноважень органів державної влади щодо проконкурентного регулювання окремих питань, нормативно-правові обмеження конкуренції та інші фактори.

Кінцевою метою реалізації національної конкурентної політики передбачається сталий розвиток та суспільний добробут за рахунок рівних та справедливих можливостей та отримання прибутку для бізнесу, свободи вибору та доступності для споживачів, розвитку та процвітання економіки країни.

Розвиток конкурентного середовища відбувається через пряме та непряме втручання держави в економічні та ринкові процеси шляхом здійснення проконкурентного внутрішньогалузевого регулювання та безпосереднього втручання держави через відкриття нових ринків й усунення антиконкурентного галузевого регулювання - зазначено в проекті. Концепція передбачає як коригуючі, так і упереджувальні заходи та інструменти, структуровані відповідно до наявних проблем та природи факторів, що їх спричинили, а також впроваджує принципи та засади конкурентної політики, які сприяють розвитку та покращенню конкурентного середовища.

Окрему увагу прикуто до адвокатування конкуренції, що є дієвим інструментом створення ефективної системи інформування учасників ринку про можливості використання антимонопольного законодавства для захисту їх прав, розширення кола об’єктів конкурентної політики, залучення гравців ринків до реалізації антимонопольних заходів, підвищення інтересу наукових та освітянських кіл до досліджень у цій сфері, підвищення рівня конкурентної культури.

 

За матеріалами АМКУ

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK