Як бачать майбутні провізори майбутнє фармації та аптечної справи?

Провізор у перекладі з латинської — це той, що передбачає та передчуває. А чи властиві такі здібності тим, хто тільки-но починає свій шлях у професії?

Ми вирішили поцікавитись у студентів 4-го курсу медикофармацевтичного факультету Київського Міжнародного Університету, яким саме вони бачать майбутнє фармації та майбутнє аптеки.

Анастасія Гудим
— На сьогодні в Україні фармацевтична галузь і, зокрема виробники ЛЗ та аптеки, — це бізнес із заробляння грошей. В аптеці фармацевтів вважають продавцями, які повинні продати відвідувачам як найбільше та якнайдорожче. Умови праці в аптеці та на заводі потребують покращання.

На мою думку, в майбутньому є два варіанти розвитку подій. Перший, на жаль, невтішний. Фармацевти назавжди залишаться продавцями, з якими навіть радитись ніхто не буде. Також я не виключаю, що фармацевтів можуть витіснити нові технології (використання роботів).

Другий варіант, на який я дуже сподіваюсь, полягає в тому, що в Україні запанують тенденції, що існують в інших розвинених країнах. Наприклад, у Німеччині професія фармацевта цінується та стоїть в одному ряду з професією лікаря. Також, думаю, буде цінуватися виготовлення індивідуальних ліків. Відпуск ліків буде здійснюватися за належною фармацевтичною опікою, без «супутніх» товарів.

Багато хто вважає, що реклама лікарських засобів — це погано. Я й сама так вважала до того моменту, як почала працювати в аптеці. Тепер розумію, що фармацію руйнують не реклама і не малокваліфіковані робітники, а господарі, що заганяють працівників у жорсткі «рамки»: список слів, які нам потрібно говорити, як рухатися, що показувати, що відпускати. Фармацевтика — дуже цікавий вид діяльності, яким хочеться займатись вільно та без «вказівок зверху».

Вероніка Коцюк
— Я впевнена, що фармація буде розвиватися краще, ніж зараз. Так, як це відбувається в країнах Євросоюзу, де технології пішли на роки вперед. Зараз єдине, що у нас є — це кваліфіковані фахівці, але їхня праця та знання не дуже тут і потрібні…

Юлія Макаренко
— Професія фармацевта та провізора потребує не тільки спеціальних знань та навичок, але й певних моральних якостей. Я думаю, що в майбутньому зменшиться кількість штрафів, бо на даний час їх дуже багато. Хочеться, щоб стало більше пільгових відпусків товару для людей пенсійного віку

Світлана Гаркуша
— Фармація сьогодні є однією з найбільш розвинених галузей. І в майбутньому цей процес збережеться, оскільки люди не припиняють вигадувати щось нове, щоб зацікавити своїх клієнтів. Кожен день розробляють нові технології та створюють нові ліки заради того, щоб пацієнти отримали можливість вилікуватися. Фармацевт, як і лікар, відповідає за життя людини, і я сподіваюсь, що такий стан речей залишиться і в майбутньому

 

Дмитро Забродський
— Натепер фармація як наука з кожним роком набирає обертів. Наприклад, для виготовлення лікарських засобів вже використовують нанотехнології. Також почали застосовувати матеріали, отримані в космосі (мінерали тощо). На даний момент залишились захворювання, для лікування яких ще не винайдено ліків. Отже, медицина та фармація повинні вирішити це питання.

Щодо аптек, то в майбутньому в розвинених країнах вони будуть повністю автоматизовані. Тобто провізора як консультанта буде замінено терміналами для самообслуговування, в яких можна буде отримати інформацію щодо складу ліків, показань до застосування, умов дозування та побічних ефектів. Щоправда, в країнах третього світу шлях до терміналів самообслуговування може виявитися занадто довгим…

Натомість може збільшитись роль аптек, де лікарські засоби виготовляють самі провізори

Валерія Постол
— З кожним роком аптека йде вперед, оскільки з’являються новітні технології, інтернет-замовлення, страхові компанії. Мені здається, що інтернет-аптеки будуть становити половину загальної кількості аптечних закладів. Сподіваюсь, що зміниться ситуація, яка, на жаль, існує сьогодні, — заради плану пропонувати найдорожчі ліки. Якщо все залишиться так, як є, то аптека втратить більшість своїх функцій і перетвориться на звичайний бізнес. Допомогу людям замінить заробіток на їхніх проблемах. Можливо, в такій ситуації інтернет-аптеки є кращим виходом з ситуації, коли людина зможе обрати те, що їй потрібно, а не те, що їй нав’язали

Каріна Осипова
— На мою думку, аптеки зміняться не дуже сильно, але удосконаляться умови праці, устаткування тощо. Незважаючи на те, що в майбутньому роботи стануть ще більш досконалими та розумними, людину в аптеці ніколи не замінить ніякий робот. Але я не виключаю, що вони будуть працювати в парі з фармацевтом: піднімати вантажі, підносити товар до каси тощо. Це б значно полегшило роботу фармацевтів та дозволило працювати швидше.

Сподіваюсь, що вдосконалять касові програми (бо в них багато недоліків) та/чи створять нову універсальну программу для всіх мереж аптек. Також потребує змін система захисту, бо охорона їде занадто довго, сигналізація та металошукачі працюють не завжди, а інколи помилково. Якщо казати про ліцензійні умови, то вони також потребують змін, але спершу треба хоча б виконувати ті правила, що існують. Опрацювання потребує й обслуговування різних соціальних груп. Наприклад, мам із візочками, людей похилого віку та осіб з особливими потребами.

Деякі безрецептурні ліки та вироби медичного призначення можна було б відпускати з автоматів (таких як для снеків чи кави), наприклад, вату, бинти, перекис водню, активоване вугілля тощо. Це б заощадило час відвідувача, натомість фармацевт отримав би можливість приділити більше уваги тим людям, що потребують фармопіки.

Сподіваюсь, що в майбутньому почнуть дотримуватися норм, фармацевта перестануть вважати «продавцем», а до пацієнтів будуть ставитись не як до «мішків з грошима»

Отже, цілком ймовірно, що з’явиться більше фармацевтичних заводів, обладнання яких буде ще більш сучасним, аніж сьогодні. В аптеці деяку роботу будуть виконувати роботи. З часом облаштування аптек стане ще більш сучасним.

Біля кожної каси технічно забезпечені комп’ютери чи машини будуть повідомляти про наявність тих чи інших ЛЗ. При цьому, можливо, в більшості аптек знов «увійде в моду» виробництво ліків «на замовлення». Асортимент зазнає змін також і завдяки збільшенню частки побутових та господарчих речей, що буде більш прибутковим для аптеки. Варто очікувати й появи нових ліків — частково оновлених, а також принципово нових…

Ну, а чи буде все так насправді — час покаже!

Підготувала текст і фото Олександра Демецька, канд. біол. наук

За матеріалами журналу «Фармцевт Практик»

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK