У ВРУ зареєстровано законопроект щодо підтримки ФОП на фармринку

22 січня 2019 року Народним депутатом України І. Сисоєнко внесено до Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення державної підтримки розвитку малого підприємництва на ринку роздрібної торгівлі лікарськими засобами» (№ 9495), метою якого є запобігання тенденціям росту монополізації фармацевтичного ринку України та відновлення сприятливих умов входження на ринок та функціонування фізичних осіб – підприємців на ньому.

Зокрема вказаним законопроектом пропонується внести зміни до Податкового кодексу України, Законів України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та «Про захист прав споживачів», з метою закріплення на законодавчому рівні права фізичних осіб – підприємців (ФОП), які здійснюють реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення, не застосовувати реєстратори розрахункових операцій у своїй діяльності, як це було донедавна, а також усунути протиріччя та невідповідності окремих норм чинного законодавства.

Обов'язок застосування РРО для ФОП, які здійснюють роздрібну торгівлю ліками та виробами медичного призначення, запроваджено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» від 23.11.2018 № 2628-VIII, який набув чинності 01.01.2019. 

Ініціатор законопроекту вважає, що таким чином на ФОП покладено додаткове фінансове навантаження щодо придбання, експлуатації, обслуговування та ремонту РРО, що негативно відобразиться на діяльності ФОП у містах і особливо у сільській місцевості. Припинення діяльності навіть частини ФОП негативно відобразиться як на стані економічної конкуренції, так і на забезпеченні населення лікарськими засобами і стабільності цін на них. В таких умовах тенденція до подальшої монополізації ринку лікарських засобів у 2019 році має посилюватись за рахунок скорочення аптечних закладів ФОП - зазначається в супровідних документах.

Законопроект спрямований на  державну підтримку малого підприємництва, зменшення адміністративного тиску на представників малого бізнесу, недопущення поглиблення тенденцій до монополізації фармацевтичного ринку та підвищення фізичної та економічної доступності лікарських засобів для населення, особливо у сільській місцевості - йдеться у пояснювальній записці.

 

За матеріалами rada.gov.ua

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK