Закупівлі ліків за правилами здорової конкуренції - МОЗ та МЕРТ оприлюднили рекомендації

Міністерство охорони здоров'я України спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України підготували низку рекомендацій для закупівельників лікарських засобів, які виклали у спільному листі N 3301-04/55905-03/01.7/33810 від 19.12.2018. Документ був розроблений на виконання рекомендацій Антимонопольного комітету України щодо захисту і формування конкурентного середовища в сфері закупівель лікарських засобів. 

Міністерства закликають замовників забезпечувати максимальну конкуренцію на торгах, особливо під час визначення предмету закупівлі, встановлення вимог до форми та дозування лікарського засобу. Наприклад, їм рекомендують прискіпливо аналізувати ціни на аналогічні лікарські засоби, а от встановлювати додаткові кваліфікаційні вимоги до учасника та якості предмету, які необгрунтовано обмежують конкуренцію, не радять. Такі дії можуть призвести до встановлення дискримінаційних умов закупівлі.

Так, під час визначення очікуваної вартості закупівлі лікарських засобів замовникам рекомендується аналізувати інформацію про ціни аналогічних лікарських засобів із наступних джерел:

  • відкриті інформаційні джерела;
  • електронна система закупівель;
  • рішення МОЗ щодо цін на ліки, які закуплені із залученням міжнародних організацій;
  • у договорах про закупівлю аналогічних лікарських засобів за поточний рік або у разі відсутності інформації про ціни поточного року – за останні два роки;
  • реєстрі оптово-відпускних цін на лікарські засоби.

З метою створення умов для добросовісної конкуренції, замовникам при закупівлі лікарських засобів для предметів закупівлі, очікувана вартість яких дорівнює або перевищує 200 тис. грн та які містять два та більше лікарських засобів з різними МНН, рекомендується визначати окремі частини предмета закупівлі (лоти) щодо кожного окремого МНН за умови, що вартість кожного лота дорівнює або перевищує 50 тис. грн.

При закупівлі комбінованих лікарських засобів замовнику дозволено визначати декілька МНН, що входять до складу такого комбінованого лікарського засобу, в межах одного лоту. А закупівлі наркотичних лікарських засобів рекомендовано виокремлювати в окремий лот. 

Окрім того, експерти вважають недоцільною вимогу гарантійного листа від виробника щодо поставки у визначені строки. В цьому вбачають потенційну корупційну складову. А от вимагати відшкодування збитків, в разі якщо учасник-переможець порушить умови договору про закупівлю, замовник має право.

Оцінюючи строки поставок, варто врахувати можливі часові затрати постачальника, однак штучно не обмежувати конкуренцію на ринку. Водночас міністерства закликають замовників завчасно планувати, оголошувати закупівлі та визначати можливість поставки до сформованих заздалегідь графіків.

Детально вивчити усі рекомендації можна за посиланням.

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK