Затверджено новий стандарт фармацевтичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)»

Міністерством охорони здоров'я України оприлюднено наказ від 24.04.2020р. № 961, яким затверджено Стандарт фармацевтичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)» (далі - Стандарт) та внесено відповідні зміни до наказу МОЗ від 28.03.2020р. № 722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)».

В обгрунтування необхідності прийняття Стандарту автори зазначають, що в період підвищеної захворюваності на респіраторні інфекції аптечні працівники здійснюють постачання лікарських засобів та медичних виробів, у тому числі тих, що використовуються для профілактики, діагностики та лікування захворювань в заклади охорони здоров’я та обслуговують населення.

Стандарт розповсюджується на всіх юридичних осіб незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, фізичних осіб-підприємців, які провадять господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами та які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Положення Стандарту детально визначають дії провізора (фармацевта), які повинні вчинятися при зверненні осіб зі скаргами з боку дихальної системи.

Також згідно з вимогами Стандарту в аптечному закладі повинні бути організовані особливі умови робочого процесу для забезпечення захисту провізорів (фармацевтів) при контакті з особами, які можуть бути інфіковані коронавірусною хворобою (COVID-19), та розроблено план дій під час надзвичайної ситуації за наявності перших проявів симптомів респіраторних захворювань співробітників зокрема:

1) використовуються засоби індивідуального захисту згідно з додатками 6,7 до Стандарту медичної допомоги «COVID-19»;

2) працівники додатково інформуються щодо методів дезінфекції приміщень аптечних закладів згідно з рекомендацією ВООЗ;

3) здійснюється моніторинг стану здоров'я співробітників та при виявленні ознак респіраторного захворювання, такі особи направляються до лікаря;

4) здійснюється контроль за медичними відходами.

Персонал аптечного закладу здійснює очищення та дезінфекцію робочого середовища, виробничих та службових приміщень, а також пов'язаних з ними виробів та обладнання, які могли бути заражені вірусом, відповідно до Інструкції із санітарно-протиепідемічного режиму аптечних закладів, затвердженої наказом МОЗ від 15.06.2006р. № 275.

Попередній Стандарт фармацевтичної допомоги COVID-19, який був затверджений наказом МОЗ України від 13.03.2020 № 663, втратив чинність відповідно до п.4 наказу МОЗ України від 28.03.2020р. № 722

 

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK