МОЗ України не надаватиме квоти на спирт для виробників настоянок

На сайті Міністерства охорони здоров'я України оприлюднено для громадського обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Вказаний проект постанови розроблено з метою створення умов для раціонального використання спирту етилового, що відпускається за ставкою акцизного податку в розмірі 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту етилового, та спрямовано на протидію нераціональному використанню лікарських засобів, що містять у своєму складі спирт етиловий, зокрема вживанню спиртовмісних настойок не за медичним призначенням, що спостерігається в останні роки - йдеться у пояснювальній записці до проекту акта.

В.о. міністра охорони здоров'я України У. Супрун зазначила на своїй сторінці у мережі facebook, що «існує прикра практика використовувати спиртовмісні настоянки замість алкоголю. Зараз їх можна придбати в аптеці, і вони значно дешевші за алкогольні напої. Бо на відміну від виробників алкогольних напоїв, виробники «лікувальних» настоянок не сплачують акциз.

Водночас, постійне підвищення акцизів на алкоголь і тютюн, як би це комусь не подобалося, є складовою захисту громадського здоров’я. І такі кроки зокрема передбачає Національний план заходів щодо неінфекційних захворювань, атакож — Угода про асоціацію з ЄС.

Продаж спирту регулюється і на фармацевтичному ринку також. Міністерство охорони здоров'я України визначає квоти для виробництва різноманітних лікарських засобів. І ми отримуємо запити збільшити квоти для виробників настоянок, які позиціонують себе лікарськими засобами.

Аби припинити використання ліків як доступного «алкоголю», МОЗ України припинить видавати квоти на продаж етилового спирту виробникам настоянок. Вже готовий відповідний проект постанови. Виробники спиртовмісних настоянок будуть купувати спирт і платити акциз, як це роблять, наприклад, виробники горілчаних напоїв. А ліки залишаться ліками».

 

За матеріалами МОЗ, facebook

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK