Урядом запроваджується референтне ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти

Урядом прийнято рішення про референтне ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти. Відповідну постанову Кабінету Міністрів України від 03.04.2019 № 426 (далі - Постанова № 426) оприлюднено на урядовому порталі.

Відповідно до зазначеної постанови державне регулювання цін на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти, буде запроваджено з 1 липня 2019 року шляхом встановлення граничних оптово-відпускних цін на них на основі цін на лікарські засоби, зареєстровані в Республіці Польща, Словацькій Республіці, Чеській Республіці, Латвійській Республіці, Угорщині.

Детальний перелік лікарських засобів, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів та на які буде поширюватися референтне ціноутворення згідно з Постановою № 426, має бути затверджений Міністерством охорони здоров`я України шляхом прийняття відповідних нормативних актів протягом двох місяців.

Водночас документом встановлено, що дія Постанови № 426 не поширюється на:

  • лікарські засоби, які закуповуються відповідно до абзацу шістнадцятого частини третьої статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі»;
  • лікарські засоби, включені до переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 р. № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів»;
  • препарати інсуліну, ціни на які регулюються згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2014 р. № 73 «Питання реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну»  до 1 січня 2020 року.

Крім того Постановою № 426 внесено зміни до підпунктів 1 і 2 пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби»,  в частині встановлення торговельних (роздрібних) надбавок.

Так, згідно із вказаними змінами з 1 липня 2019 року на лікарські засоби, включені до Національного переліку основних лікарських засобів (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), встановлюються граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків та зборів, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки, виходячи із закупівельної ціни з урахуванням податків, що не перевищують такі розміри:

Закупівельна ціна, гривень Торговельна (роздрібна) надбавка до закупівельної ціни, відсотків
До 100 (включно) 25
Більше ніж 100 до 500 (включно) 20
Більше ніж 500 до 1000 (включно) 15
Більше ніж 1000 10

Щодо лікарських засобів (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), які придбаваються повністю або частково за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, то на них встановлюються граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків та зборів, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 10 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

Також внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 2 липня 2014 р. № 240 «Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби» відповідно до яких дія цієї постанови не буде поширюватися на:

  • лікарські засоби, що включені до переліку лікарських засобів, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів та на які встановлюються граничні оптово-відпускні ціни, що затверджується Міністерством охорони здоров’я;
  • лікарські засоби, які закуповуються відповідно до абзацу шістнадцятого частини третьої статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі».

 

За матеріалами урядового порталу

 

 

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK