Уряд затвердив порядок проведення моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг

На урядовому порталі опубліковано постанову Кабінету Міністрів України від 26 травня 2021 р. № 537 «Про затвердження Порядку проведення моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю».
 
Затверджений Порядок визначає процедуру проведення моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю. При цьому закріплено, що безбар’єрністю об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю є комплекс архітектурних, технічних та організаційних заходів, які забезпечують безперешкодний доступ до об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю нарівні з іншими громадянами.
Визначено перелік суб’єктів, які проводять обстеження та оцінку ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг. Згідно з Порядком ними є: 
  • структурні підрозділи з питань містобудування та архітектури обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій (регіональні органи з питань містобудування та архітектури);
  • структурні підрозділи з питань містобудування та архітектури райдержадміністрацій, виконавчих органів міських рад міст обласного значення, районних в місті (у разі їх утворення) рад, виконавчих органів сільських, селищних, міських рад територіальних громад (місцеві органи з питань містобудування та архітектури);
  • власники (балансоутримувачі), орендарі або інші управителі об’єктів, що несуть відповідальність за їх експлуатацію (управителі об’єктів).
Встановлено, що моніторинг ступеня безбар’єрності проводитиметься щорічно, для чого Мінрегіон визначатиме щороку до 1 червня типи об’єктів, що підлягають оцінці, та розміщуватиме відповідну інформацію на своєму офіційному веб-сайті.
 
Обстеження та оцінка ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю має, згідно з документом, проводитися управителями об’єктів, для чого вони повинні:
  • визначити відповідальну особу; 
  • провести щороку у період з 1 червня до 31 серпня оцінку відповідно до типів об’єктів, визначених Мінрегіоном; 
  • подати щороку до 15 вересня місцевому органу з питань містобудування та архітектури інформацію про проведення оцінки на електронних та паперових носіях за встановленою формою.
Місцеві та регіональні органи з питань містобудування та архітектури будуть збирати та узагальнювати інформацію, отриману за результатами проведення вищевказаної оцінки, та передавати дані в Мінрегіон, а вже Мінрегіон формуватиме та оприлюднюватиме рейтинг обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій за ступенем безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю.
 
Вказаний рейтинг має бути розглянутий на комітетах забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій за участю органів місцевого самоврядування та громадських об’єднань осіб з інвалідністю протягом трьох місяців після його оприлюднення Мінрегіоном.
 
За результатами розгляду рейтингу надаватимуться пропозиції місцевим органам з питань містобудування та архітектури щодо забезпечення безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю.
 

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK