Питання електронної торгівлі ліками обговорили на засіданні профільного парламентського комітету

26 червня, відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

На засіданні було розглянуто низку питань, серед яких зокрема проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» (щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами)» (№3615 від 09.06.2020).

Членами Комітету було зазначено, що положення вказаного законопроекту містять ризики, які можуть призвести до негативних наслідків. Так,  запровадження електронної торгівлі лікарськими засобами в тому вигляді, як це пропонується законопроектом № 3615, може спричинити недотримання умов транспортування і зберігання лікарських засобів, а також порушення процедури їх обігу, що , в свою чергу, призведе до потрапляння до пацієнта неякісних ліків. Також серед ризиків було названо збільшення випадків самолікування населення та відсутність фармацевтичної опіки.

Натомість, на засіданні було представлено альтернативний проект Закону «Про внесення змін до статті 19 Закону України «Про лікарські засоби» щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами» (№ 3615-1 від 25.06.2020), у якому, за словами розробників, враховано вимоги, що застосовуються до такої господарської діяльності в країнах ЄС, врегламентовано права та обов’язки учасників цього процесу, що дозволить захистити споживача від неякісних лікарських засобів.

Після обговорення законопроектів Комітетом було підтримано та рекомендовано Верховній Раді України прийняти за основу за результатами розгляду в першому читанні проект Закону «Про внесення змін до статті 19 Закону України «Про лікарські засоби» щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами» (№ 3615-1 від 25.06.2020).

Також на засіданні було розглянуто проект Закону України «Про самоврядування медичних професій в Україні» (доопрацьований, № 2445-д), який було підтримано Комітетом та рекомендовано Верховній Раді України прийняти за основу за результатами розгляду в першому читанні.

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK