Парламент посилює контроль за відпуском лікарських засобів

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект № 7444  «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів».
 
Документом пропонується на рівні закону запровадити низку заходів для зменшення поширеності випадків безвідповідального самолікування, що призводить до безконтрольного вживанням ліками та антибіотикорезистентності.
 
Законопроєкт встановлює заборону медичним працівникам на призначення лікарських засобів, що реалізуються (відпускаються) з аптек згідно з вимогами законодавства за рецептом лікаря, без виписування рецепта на такі лікарські засоби за встановленими правилами, а також заборону на відпуск рецептурних лікарських засобів, з порушенням встановленого порядку, у тому числі без рецепта або за недійсним рецептом.
 
Прийнятим у першому читанні законопроєктом № 7444 закладається підґрунтя для відповідальності медичних працівників та фармацевтів:
▪️ у разі призначення рецептурного лікарського засобу без рецепта;
▪️ за призначення наркотичних засобів без Е-рецепта;
▪️ за відпуск в аптеках рецептурних ліків без рецепту, за недійсним рецептом або з порушенням порядку МОЗ продажу препаратів.
 
У разі ухвалення цього законопроєкту парламентом у другому читанні, він почне діяти через три місяці після закінчення воєнного стану. 
 
Крім того у парламенті на розгляді знаходиться також проєкт Закону «Про внесення змін до статті 42-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення встановленого порядку реалізації (відпуску) лікарських засобів» (№ 7445), яким уже передбачене посилення відповідальності за відпуск рецептурних лікарських засобів з порушенням встановлених вимог. При цьому про відповідальність медичних працівників у цьому закопроєкті не йдеться.
 
Паралельно МОЗ продовжує поетапно вводити електронний рецепт. З 1 серпня антибіотики в аптеках відпускатимуть за електронним рецептом. Винятки – лікарні, які знаходяться на лінії фронту чи в окупації. В таких закладах лікар випише паперовий рецепт. 

Е-рецепт на антибіотики – це перший етап впровадження електронного рецепту на всі рецептурні препарати в Україні. Другий етап – Е-рецепт на наркотичні засоби, третій – на всі рецептурні препарати.

Законопроєкти № 7444 и № 7445 дозволять створити законодавчу базу на післявоєнний період для повноцінного запуску Е-рецепту - повідомляє  голова профільного парламентського Комітету Михайло Радуцький.

 
 

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK