МОЗ пропонує змінити державне цінове регулювання на медичні вироби

На сайті Міністерства охорони здоров'я України оприлюднено для громадського обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955», яким передбачається скасування 10% постачальницько-збутової надбавки на медичні вироби, що закуповуються за кошти державного і місцевого бюджетів. 

Як зазначає профільне міністерство, метою прийняття вказаного акта є зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дерегуляції у сфері ціноутворення на медичні вироби.  

Близько 10 років тому Урядом було прийнято постанову від 17.10.2008 № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і медичні вироби», чим запроваджено державне регулювання цін, у т.ч на медичні вироби. Втім, нормативно-правовим актом передбачено, що на медичні вироби (в т.ч., і медична техніка), що закуповуються за бюджетні кошти, граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10% нараховуватимуться до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків та зборів, а граничні торговельні (роздрібні) надбавки у розмірі 10% — до закупівельної ціни з урахуванням податків. Однак, в цей алгоритм не закладено витрати на сервісне обслуговування обладнання та витрати на навчання інженерів для сервісного, гарантійного та постгарантійного обслуговування, які надають послуги закладам охорони здоров`я.

МОЗ України у пояснювальній записці до проекту постанови зазначає, що внаслідок дослідження питання механізму державного цінового регулювання медичних виробів у країнах-членах ЄС та інших не було виявлено жодних інструментів державного цінового регулювання на медичні вироби, які закуповуються за бюджетні кошти.

Розробники проекту передбачають, що прийняття вказаного акта також сприятиме розмежуванню регуляторного поля окремо для лікарських засобів та медичних виробів, значно спростить процедуру зміни цін, залежно від цінових коливань ринку, що дозволить виробникам швидше реагувати на зміни кон'юнктури. Водночас реалізація проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955» дозволить виявити реальний вплив державного регулювання на ціноутворення на ринку медичних виробів.

За матеріалами МОЗ

 

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK