Референтне ціноутворення планують запровадити на всі лікарські засоби, що входять до Нацпереліку

Міністерством охорони здоров’я оприлюднено для громадського обговорення проєкт наказу МОЗ «Про референтне ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти».
 
Положеннями вказаного проєкту передбачається запровадження механізму референтного ціноутворення на всі лікарські засоби, які зареєстровані в Україні і закуповуються за бюджетні кошти та:
  • включені до Національного переліку основних лікарських засобів ( далі – Нацперелік), 
  • щодо яких за результатами державної оцінки медичних технологій підготовлено висновок уповноваженого органу з рекомендаціями щодо включення лікарського засобу до Нацпереліку та/або номенклатур (переліків, списків, реєстрів), що закуповуються за кошти державного бюджету для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я, 
При цьому вказані правила ціноутворення не поширюватимуться на ті лікарські засоби, для яких рекомендовано укладення чи продовження дії (пролонгації) договорів керованого доступу.
 
Для реалізації зазначеного проєктом наказу пропонується затвердити Порядок розрахунку граничних оптово-відпускних цін на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти та підлягають референтному ціноутворенню, положеннями якого регулюватимуться механізми зовнішнього та внутрішнього реферування.
 
Передбачається, що механізм зовнішнього реферування полягатиме у розрахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби на основі цін на лікарські засоби в Республіці Польща, Словацькій Республіці, Чеській Республіці, Латвійській Республіці, Угорщині (далі – референтні країни), що отримані з офіційних джерел уповноважених державних органів цих країн. 
 
За умови відсутності цін на лікарський засіб у чотирьох з п’яти референтних країнах розрахунок граничних оптово-відпускних цін на препарати здійснюватиметься за процедурою внутрішнього реферування - на основі цін на лікарські засоби в Україні, що отримані, зокрема за даними аналітичних систем дослідження ринку, з відкритих джерел інформації та/або офіційних джерел уповноважених державних органів.
 
У разі відсутності цін на лікарський засіб в чотирьох з п’яти референтних країнах та Україні зовнішнє та/або внутрішнє реферування не проводиться, відомості про такий лікарський засіб включаються до реєстру відомостей щодо граничних оптово-відпускних цін на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти та підлягають референтному ціноутворенню (далі – Реєстр) без зазначення граничної оптово-відпускної ціни на лікарський засіб та з приміткою «декларування».
 
У випадку, коли для зовнішнього реферування ціни на лікарські засоби наявні у двох або більше референтних країнах, ціна визначається на основі даних цих країн.
 
Розрахунок граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби здійснюватиме МОЗ та затверджуватиме відповідний Реєстр в електронному вигляді. 
Реєстр буде оприлюднюватися на офіційному вебсайті МОЗ з оновлення щороку в лютому. Крім того, передбачені випадки для позачергового оновлення Реєстру.
 
При цьому проєктом наказу вже передбачено, що Реєстр затверджується Міністерством охорони здоров’я України в жовтні 2022 року на підставі розрахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби, проведеного відповідно до Порядку, затвердженого цим наказом, за даними щодо цін на лікарські засоби в референтних країнах або Україні, в разі відсутності цін на лікарський засіб у чотирьох з п’яти референтних країнах, станом на серпень – вересень 2022 року.
 
Після прийняття обговорюваного проєкту як нормативно-правового акта, відповідно, втратять  чинність: 

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK