Ініціативи щодо заборони продажу ліків дітям та запровадження відповідальності за такі дії вже на розгляді парламенту

У зв'язку з низкою випадків отруєння підлітків лікарськими засобами, що сталися протягом останніх місяців, комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Верховної Ради України виступив з ініціативою щодо заборони продажу лікарських засобів особам до 14 років та запровадження жорсткої адміністративної відповідальності за порушення цієї заборони.

Так, у парламенті зареєстровано одразу декілька законопроектів стосовно цього:

Законопроектами пропонується заборонити реалізацію (відпуск) лікарських засобів громадянам, які не досягли 14-річного віку. При цьому зазначається, що у разі виникнення сумніву щодо віку покупця реалізація (відпуск) лікарських засобів має здійснюватися за умови пред’явлення документа, що засвідчує його вік.

За порушення цієї норми законопроектом № 5123 передбачається накладення штрафу в розмірі від 6 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом року вчинення цього ж правопорушення — від 25 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Законопроектом № 5131 за продаж лікарських засобів особі, яка не досягла 14-річного віку, пропонується накладати штраф у розмірі від 400 до 800 не­оподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Михайло Радуцький, голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, прокоментував зазначені ініціативи в соціальній мережі Facebook: "...для захисту життя і здоров’я маленьких громадян потрібен комплексний програмний підхід. Це і роз’яснювальна робота з дітьми, з батьками, соціальна реклама, робота соціальних працівників. Можливо, варто ввести санкції проти інформаційних платформ, які не хочуть або не можуть захищати користувачів від деструктивного контенту.
Але серед інших заходів обов’язково має бути заборона продажу ліків дітям. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), випадки самогубства з використанням лікарських засобів посідають друге місце за поширеністю, і близько 60% з них було вчинено саме неповнолітніми. Тобто, це найбільш доступний спосіб заподіяти собі шкоду".

 

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK