Участь аптечних закладів у програмі «Доступні ліки» - НСЗУ відповідає на актуальні питання

З 1 квітня 2019 року до НСЗУ перейде адміністрування урядової програми реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки». Програма була впроваджена у 2017 році для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів та збільшення доступності ліків.

Принципами реалізації даної урядової програми визначено наступні:  

  • єдині і прозорі правила укладання договорів. Усі аптеки, які виконають мінімальний набір вимог, зможуть укласти договір про реімбурсацію з НСЗУ;
  • використання електронних інструментів. Усі процеси, реєстрація аптеки в електронній системі охорони здоров’я, укладання договору та відпуск електронних рецептів відбуватимуться з використанням електронних інструментів;
  • електронний рецепт, який забезпечить мобільність пацієнтів та нівелює географічні обмеження. Пацієнт зможе отримати ліки в будь-якій аптеці, яка має договір з НСЗУ і бере участь у програмі, незалежно від міста, де було виписано рецепт.

Аби укласти договір з НСЗУ на участь в урядовій програмі реімбурсації «Доступні ліки» аптечний заклад повинен відповідати наступним вимогам:

  • наявність ліцензії на право провадження діяльності з роздрібної торгівлі ЛЗ;
  • наявність комп’ютерів, під’єднаних до мережі інтернет;
  • наявність медичної інформаційної системи, яка дозволяє обмінюватися інформацією з eHealth;
  • наявність електронних цифрових підписів у всіх працівників, які працюють у системі.

Орієнтовно з 1 лютого 2019 року розпочинається реєстрація аптек в електронній системі охорони здоров’я, а з 15 лютого керівники аптек зможуть подати заяви про укладення договору з НСЗУ. Близько 18 березня 2019 року очікується, що буде виписано перший електронний рецепт по урядовій програмі реімбурсації «Доступні ліки», а з 1 квітня 2019 року за таким рецептом можна буде отримати ліки в будь-якій аптеці, яка уклала договір з НСЗУ.

НСЗУ повідомляє, що для роботи за програмою реімбурсації «Доступні ліки» аптеки потребуватимуть додаткового програмного забезпечення. Аптека може розробити свій власний функціонал. Також аптечний заклад може використати продукт одного із розробників. Розуміючи важливість урядової програми реімбурсації «Доступні ліки» для громадян України, а також зважаючи на нові умови та правила участі аптек у програмі, фахівці НСЗУ готові надати інформаційну підтримку аптечним закладам, які бажають взяти участь у програмі. НСЗУ планує проведення серії заходів для представників аптек будь-якої форми власності, аби надати всю необхідну інформацію для ефективного та швидкого входження аптек у програму. Якщо аптечний заклад планує взяти участь в урядовій програмі реімбурсації «Доступні ліки» та потребуює інформаційної підтримки, необхідно заповнити форму за посиланням. За більш детальною інформацією слід звертатися - reimb@nszu.gov.ua.

Крім того НСЗУ оприлюднила низку відповідей на найактуальніші запитання стосовно участі аптечних закладів у програмі «Доступні ліки»: електронного цифрового підпису, реєстрації аптечного закладу в електронній системі охорони здоров’я, реімбусації, підписання договорів тощо, з якими можна ознайомитися за посиланням: http://nszu.gov.ua/ogoloshennya-pro-ukladennya-dogovoriv/dostupni-liky/pitannya-vidpovidi

 

За матеріалами НСЗУ

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK