Президент підписав закони, необхідні для здійснення медичної реформи

28 грудня 2017 року під час робочої поїздки до Одеської області Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та Закон «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», прийняті 14 листопада 2017 року.

Закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» передбачає зміну механізму фінансування надання медичних послуг і лікарських засобів за рахунок бюджетних коштів для збереження та відновлення здоров’я населення України. Бюджетні кошти будуть спрямовуватись на оплату конкретних медичних послуг та лікарських засобів, наданих пацієнтам. 

Згідно Закону перелік і обсяг медичних послуг та лікарських засобів, повна оплата яких здійснюватиметься за рахунок коштів держбюджету, визначатиметься програмою державних гарантій медичного обслуговування населення. Це дозволить залучити до надання медичних послуг за рахунок бюджетних коштів заклади охорони здоров’я недержавної форми власності та фізичних осіб-підприємців, що має позитивно відобразитись на якості надання медичних послуг.

Новий механізм фінансування буде впроваджено поступово, на первинному рівні – з 2018 року, на інших рівнях – до 2020 року.

Закон вступає в дію з 1 січня 2018 року поетапно.

Закон «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» передбачає встановлення засад регулювання та основних напрямів розвитку охорони здоров’я у сільській місцевості.

Закон розширює повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо забезпечення підвищення рівня медичного обслуговування у сільській місцевості.

Зокрема, для наближення якісного медичного обслуговування населення передбачено: укомплектування закладів охорони здоров’я необхідним обладнанням і стартовим набором ліків для надання первинної медичної допомоги; розвиток матеріально-технічної бази для медичного обслуговування; впровадження сучасних технологій з медичного обслуговування, зокрема з використанням телемедицини для здійснення фахового консультування лікарем за місцем проживання людини.

Також передбачено низку заходів, спрямованих на забезпечення підготовки та залучення кваліфікованих медичних працівників, зокрема шляхом забезпечення їх житлом, службовим транспортом, можливостями для підвищення кваліфікації, створенням сприятливих умов праці.

Нагадаємо, що 27 грудня Кабінет Міністрів України ухвалив ряд підзаконних актів, необхідних для запуску медичної реформи, які, за словами в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, повинні набути чинності після підписання Президентом України медичної реформи.

За матеріалами офіційного сайту Президента України

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK