Прийнято закон щодо обмеження обігу в Україні ліків, вироблених у росії та білорусі

Верховною Радою України прийнято  Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо обмеження обігу лікарських засобів, виробництво яких розташовано на території Російської Федерації або Республіки Білорусь, а також щодо вивезення лікарських засобів з України» (законопроєкт № 7313).
 
Закон прийнято з метою унеможливлення постачання до України ліків, які виробляють міжнародні фармкомпанії на заводах у росії та білорусі. 
 
Прийнятим Законом  профільному міністерству (МОЗ) надано повноваження відмовляти у державній реєстрації лікарського засобу або скасовувати державну реєстрацію лікарського засобу шляхом припинення чи скорочення терміну дії відповідного реєстраційного посвідчення, якщо хоча б один компонент чи етап виробництва проводився у цих країнах.
 
При цьому порядок, за яким буде проводитися вибіркове скасування реєстрації медпрепаратів, має бути розроблений Міністерством охорони здоров’я як окремий нормативно-правовий акт  у двотижневий строк з дня набрання чинності Законом.
 
Також в остаточній редакції Закону передбачено механізм тимчасового зупинення дії реєстраційного посвідчення на лікарський засіб строком на 3 місяці - за цей час фармкомпанія може зупинити роботу на території росії - а після сплину вказаного строку МОЗ прийматиме рішення щодо скасування (чи нескасування) державної  реєстрації препарату.
 
Крім того, Закон встановлює норму, згідно з якою на період дії воєнного стану в Україні Кабінет Міністрів України за поданням МОЗ, може тимчасово зупинити експорт лікарських засобів у разі незабезпечення потреб системи охорони здоров’я України в таких лікарських засобах у повному обсязі. Зазначене положення спрямоване на те, щоб українські пацієнти не залишились без доступу до життєво важливих ліків – пояснюють автори.
 
Сам закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування,і діятиме до завершення тримісячного строку після припинення чи скасування воєнного стану.
 
При цьому зауважимо, що на сьогодні в Україні діють накази МОЗ від 02.03.2022 № 394 «Про заборону застосування на території України окремих лікарських засобів» та від 19.03.2022 № 503 «Про заборону застосування на території України лікарських засобів походженням з Республіки Білорусь», якими заборонено застосування в Україні лікарських засобів з росії та білорусі.

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK