НСЗУ провела інформаційні зустрічі з представниками аптек щодо відпуску «Доступних ліків»

24 та 25 липня Національна служба здоров'я України провела інформаційні зустрічі щодо програми реімбурсації «Доступні ліки» з представниками аптечних закладів.

Ірина Ліштаба, експерт НСЗУ з реімбурсації, поінформувала присутніх про роботу програми «Доступні ліки» та відзначила прогрес у її реалізації. Зокрема доповідач нагадала, що урядова програма реімбурсації «Доступні ліки» перейшла в адміністрування НСЗУ з 1 квітня 2019 року. Станом на 23 липня НСЗУ уклала договори з 1068 аптечними закладами-юридичними особами. Це в півтора рази більше, ніж було на початку квітня. 7 120 аптек зголосилися взяти участь у програмі, 4 357 аптек та аптечних пунктів уже відпускають ліки за електронними рецептами. Завдяки цьому з 4,3 млн виписаних електронних рецептів відпущено 3,5 млн, або 80%. Законтрактовані аптеки отримали понад 184 млн грн за погашені електронні рецепти.

Принагідно експерт відзначила позитивний результат функціонування програми реімбурсації за наслідками аналізу показників захворюваності населення на інфаркт та інсульт та смертності від цих хвороб. За час роботи програми «Доступні ліки» у м. Миколаєві (де і було проведене відповідне дослідження) вказані показники знизилися.

Далі доповідач ознайомила аудиторію з головними напрямками поточної роботи НСЗУ щодо вдосконалення процесів у реалізації урядової програми за новими правилами. Так, присутніх було повідомлено про розробку та подальше впровадження стандартизованої інформаційної пам'ятки у паперовій формі із штрих-кодом номеру рецепту, яка дозволить покращити обслуговування пацієнтів.

Також, експерт НСЗУ зазначила, що в даний час фахівці відомства працюють над оновленням процесу укладання договорів (з метою його спрощення, полегшення процесів додавання та видалення аптечних закладів залежно від змін у суб’єктів господарювання); врегулюванням питання ціноутворення на лікарські засоби і ін..

Присутні представники аптечних мереж та закладів активно долучилися до обговорення теми заходу та озвучили проблеми, з якими стикаються під час відпуску «Доступних ліків». Зокрема, багато нарікань прозвучало на проблеми в роботі МІС (АІС). Представники НСЗУ стосовно цих зауважень наголосили, що відомство не має повноважень на втручання у договірні відносини між господарюючими суб’єктами (аптекою та МІС), натомість може клопотати про проведення спільної зустрічі з представниками МІС (АІС) для озвучення та вирішення загальних проблемних питань.

Крім того, у зв’язку з оновленням реєстру препаратів, що відпускаються за програмою «Доступні ліки», було підняте питання щодо реалізації аптечними закладами залишків лікарських засобів за цінами, що були сформовані відповідно до попереднього реєстру. Представник НСЗУ запевнила присутніх, що на реалізацію таких товарних залишків буде надано строк 30 днів відповідно до норми чинного законодавства. Також НСЗУ повідомить окремим листом учасників програми реімбурсації щодо конкретного порядку реалізації залишків.

Загалом захід був інформаційним і жвавим: прозвучало багато питань від аудиторії, було звернуто увагу на проблеми, що виникають під час відпуску «Доступних ліків» та необхідності якнайшвидшого їх усунення.

 

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK