Що необхідно зробити регіонам, щоб реформовані медзаклади й надалі брали участь у програмі «Доступні ліки» - роз'яснення МОЗ

Міністерство охорони здоров'я України оприлюднило на власному сайті роз'яснення щодо відшкодування вартості ліків в умовах трансформації медичних закладів.

Так, МОЗ зазначає, що згідно з українським законодавством, комунальні некомерційні підприємства не є розпорядниками бюджетних коштів. Саме тому самоврядні органи місцевої влади мають в місячний термін своїми рішеннями визначити розпорядниками бюджетних коштів обласні, районні, державні адміністрації та ОТГ.

Ці дії невідкладно необхідно виконати у тих регіонах, де кінцевими розпорядниками бюджетних коштів є автономізовані медзаклади, що надають первинну медичну допомогу. МОЗ України також звертає увагу, що нові розпорядники бюджетних коштів мають переукласти угоди з аптеками, що беруть участь у програмі «Доступні ліки».

При цьому слід звернути особливу увагу на погашення поточної заборгованості перед аптечними закладами.

Офіційний лист з роз’ясненнями вже відправлено керівникам департаментів охорони здоров’я в областях. Ознайомитися з листом можна за посиланням: http://moz.gov.ua/uploads/1/6790-list_moz_22230.pdf.

Усі приватні медзаклади, що уклали договір з Нацслужбою здоров’я, вже мають право розпочати виписувати рецепти на ліки за програмою. Для цього їм необхідно звернутися до визначеного розпорядника коштів та отримати необхідне погодження..

Фізичні особи-підприємці найближчим часом також отримають законно цю можливість. Міністерство вже підготувало проект змін до постанови і найближчим часом направить його на розгляд Кабінету Міністрів України.

За матеріалами МОЗ

Останні новини

Контакти

тел.: +38 (044) 247-95-91; +38 (073) 015-71-15

вул. Дмитрівська, 45,оф.6, м. Київ, 01135

e-mail: office@pharmliga.com.ua

^
OK